De hoeveelheid malware die gericht is op Android-toestellen, neemt in een zorgwekkend tempo toe. Bovendien wordt het makkelijker om geïnfecteerd te geraken door 'drive-by infecties'.

 
Dit jaar zijn er dagelijks gemiddeld 10.000 nieuwe malware-samples op Android geïdentificeerd, wat neerkomt op gemiddeld 9 nieuwe samples per seconde. Dat blijkt uit een rapport van G Data. De huidige trend blijft daarmee doorzetten, hoewel iets minder explosief: dit jaar werden er 29 procent meer malware-samples gevonden dan vorig jaar, terwijl er in 2015 een stijging werd opgetekend van 50 procent tegenover 2014. Op het einde van dit jaar zullen er ongeveer 4 miljoen nieuwe Android-malwaresamples worden gevonden, als de cijfers diezelfde tendens blijven aanhouden.
 
Daarnaast maakt G Data bekend dat de laatste vormen van Android-malware andere tactieken hanteren om slachtoffers te maken. Voorheen liepen gebruikers enkel een infectie op na het klikken op een dubieuze downloadlink, maar nu kan malware ook geïnstalleerd worden door simpelweg een website te bezoeken. Zogenoemde ‘drive-by infecties’ maakt het nog moeilijker om een infectie te vermijden, aangezien de gebruiker niets merkt van het hele gebeuren tot het te laat is. Vooral ransomware wordt op deze manier verspreid.
[related_article id=”167492″]
Dat malware zich vooral op Android richt, is geen verrassing. Veel Android-gebruikers hebben immers niet de nieuwste Android-versie op hun toestel draaien. Vooraleer een update – met bijvoorbeeld kritische beveiligingspatch – van Google tot bij de gebruiker raakt, moet het eerst geïntegreerd worden in de UI-schil door de fabrikant, en goedgekeurd worden door de telecomoperator. Het hele proces kan makkelijk een jaar in beslag nemen, en in die tijd kunnen cybercriminelen een eventuele zwakheid in het systeem uitbuiten.