uber
bron: eskay / Shutterstock.com

Uber wil niet meer afhankelijk zijn van Googles online kaarten om zijn chauffeurs te navigeren. Het gaat een half miljard dollar gebruiken om een alternatief te ontwikkelen.

Advertentie

 
Taxi-alternatief Uber heeft een half miljard dollar veil om zelf online kaarten te gaan tekenen, zo meldt The Financial Times. De krant stelt dat het bedrijf zich voorbereidt om dat bedrag in een ambitieus en globaal project te investeren. Uber zelf heeft laten weten dat het werkt aan een dergelijk plan, maar geeft geen details over het geld dat ermee gemoeid is.
 
De geplande omschakeling moet er niet alleen voor zorgen dat Uber minder afhankelijk wordt van Google Maps, maar ook de weg vrijmaken voor de toekomstige zelfrijdende auto’s van de dienst. Een jaar geleden klopt het bedrijf om gelijkaardige redenen al bij de Nederlandse navigatie-specialist TomTom aan.
 
Uber laat momenteel al wagens in de VS en Mexico rondrijden die wegen in kaart brengen en wil dat project binnenkort ook uitbreiden naar andere landen. Het trok programmeur Brian McClendon aan om het initiatief in goede banen te leiden. McClendon bekleedde voorheen bij Google dezelfde positie voor Google Maps. “De bestaande kaarten zijn een goed startpunt,” stelt McClendon in een blogbericht, “maar sommige informatie is gewoon niet zo relevant voor Uber, zoals de topografie van oceanen. Er zijn andere dingen waar we veel meer over te weten moeten komen, zoals verkeerspatronen en afzetlocaties.”
 
Gedetailleerde kaarten zijn cruciaal voor een online dienst als Uber, zeker als het bedrijf in de toekomst zelfrijdende wagens op de baan wil sturen. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar heel wat geld bij investeerders kunnen ophalen, en beschikt dus over de nodige middelen om een serieus alternatief uit te werken voor Google Maps.

Nina’s internetleven draait op Windows en Android, haar muziek op een iPod en Spotify. Ze selecteert elke dag het nieuws dat je moet gelezen hebben en schrikt er niet voor terug om ook de zakelijke kant van IT te belichten.