Nieuws

Win32-apps duiken op in Windows Store

De eerste Win32 desktop-apps verschijnen deze week in de Windows Store, na de grote zomerupdate van Windows 10.
Beeld: omihay / Shutterstock.com

De grote verjaardagsupdate die Microsoft op 2 augustus uitrolt bevat naast nieuwe functies ook de noodzakelijke ondersteuning om Win32-apps te draaien op Windows 10. Dit betekent dat oude desktop-apps die niet specifiek geschreven zijn voor het universele Windows platform sneller hun weg kunnen vinden naar de Windows Store.

Microsoft zelf heeft weinig ruchtbaarheid gegeven aan de toekomstige ondersteuning. Het nieuws is aan de oppervlakte gekomen omdat notitieprogramma Evernote zijn touch-applicatie in de Windows Store zal vervangen door de Win32-versie. De ontwikkelaar doet dat omdat Evernote Touch “ontworpen was als een hulp-app voor Evernote op Windows, en nooit bedoeld was om een volledige versie van Evernote te zijn.” Om Evernote-gebruikers een volledige ervaring te geven, schakelt het op Windows 10 over naar de desktop-app.

Dankzij de tool die Microsoft bouwde met Project Centennial kunnen ontwikkelaars als Evernote hun Win32-applicaties omzetten naar het appx-formaat. Dat geeft hen de mogelijkheid om met de oude software toch gebruik te maken van moderne API’s en de dekstop-apps dus te laten samenwerken met nieuwere programma’s. Microsoft heeft de afgelopen maanden verschillende van zijn eigen Win32-programma’s klaargezet in de Windows Store, maar die waren nog niet te downloaden. Dat zal morgen waarschijnlijk veranderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business