De cloud blijft de IT-sector door elkaar schudden. Gartner verwacht dat de cloudverschuiving een invloed zal hebben op zo’n biljoen dollar wereldwijd.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
De stijgende populariteit van de cloud is al jaren zichtbaar, en blijft sterk doorgroeien. Dat heeft vanzelfsprekend gevolgen voor de algemene IT-uitgaven, zegt Gartner. Ongeveer een biljoen dollar (duizend miljard) van het wereldwijde IT-budget zal “direct of indirect worden beïnvloed door de populariteit van de cloud in de volgende vijf jaar”.
 
Hoewel on-premise uitgaven de komende jaren nog steeds domineren, zal er gestaag meer worden gespendeerd aan de cloud, en dat aan een tempo van circa twee procent per jaar, volgens het onderzoeksbureau. Dit jaar wordt geschat dat zo’n 111 miljard dollar in de cloud wordt gepompt; in 2020 zal dat uiteindelijk stijgen tot zo’n 216 miljard dollar.
 
Dat geld gaat naar clouddiensten zoals SaaS, PaaS en IaaS, en BPaaS – of  business-process-as-a-service. Garnet identificeert IaaS daarbij als de grootste markt met een waarde van 294 biljard dollar, maar BPaaS als de grootste groeier.
 

gartner-cloud-diagram
De verschuiving van traditionele oplossingen naar clouddiensten

 
De verschuiving van één biljoen dollar maakt de cloud een van de meest disruptieve technologieën sinds het begin van IT, schrijft Gartner. “Cloud-first strategieën zijn de basis om relevant te blijven in een snel evoluerende wereld,” zei Ed Anderson, vicepresident Research bij Gartner. “De markt voor clouddiensten is zo gegroeid dat het nu een noemenswaardig percentage van totale IT-uitgaven is, waardoor het helpt om een nieuwe generatie van start-ups en ‘born in the cloud’-leveranciers te creëren.”