Mozilla Firefox heeft een plan klaar om Flash geleidelijk aan volledig te weren uit de surfervaring van zijn gebruikers.


Mozilla heeft plannen aangekondigd om Adobe Flash voorgoed af te schieten in zijn browser. Vanaf volgende maand zal de eerste fase in werking treden: Firefox zal alle Flash-content weren die niet essentieel is voor de gebruikservaring van surfers. De organisatie sleutelt al langer aan een manier om het webonderdeel volledig overbodig te maken, nu heeft het een roadmap gedetailleerd die de verwijdering zo goed als definitief moet maken.
 
Doorheen de tweede helft van 2016 zal Mozilla bijkomende maatregelen implementeren om het gebruik van de plug-in in de browser te beperken. Zo gaat het bijvoorbeeld Flash-content blokkeren die onzichtbaar is voor gebruikers. Dat moet uiteindelijk culmineren in 2017 in een click-to-activate-knop voor de plug-in om eender welke Flash-content op een webpagina te kunnen laden. De cumulatieve aanpassingen moeten Firefox sneller, veiliger en stabieler maken.
 
De organisatie raadt websites die nog Adobe Flash of Microsoft Silverlight gebruiken aan om zo snel als mogelijk HTML-technologie te adopteren. Het wil immers alle NPAPI-software naar het verleden verwijzen. Begin 2018 beëindigt Mozilla ondersteuning voor de plug-ins van Java en Silverlight, maar een definitieve deadline voor Flash geeft de ontwikkelaar niet.

Nina’s internetleven draait op Windows en Android, haar muziek op een iPod en Spotify. Ze selecteert elke dag het nieuws dat je moet gelezen hebben en schrikt er niet voor terug om ook de zakelijke kant van IT te belichten.