Nieuws

Overheden eisen steeds meer gebruikersinformatie, volgens Google

Overheden doen alsmaar meer beroep op technologiebedrijven om informatie in te winnen over gebruikers. In een rapport van Google blijkt dat het aantal verzoeken jaar na jaar blijft stijgen.

 
Google publiceerde deze week het halfjaarlijkse ‘transparantie-rapport’. Het rapport toont het aantal verzoeken dat de technologiereus ontving om bepaalde gebruikersdata vrij te geven. Uit de resultaten blijkt dat overheden en rechtsorganen zich steeds vaker wenden tot Google om informatie in te winnen.

Wereldwijd meer verzoeken

Sinds de zomer van vorig jaar steeg het aantal verzoeken om gebruikersdata te delen wereldwijd van 35.000 naar 40.000. Zo werden in december 2015 informatie vrijgegeven van ongeveer 81.000 accounts, terwijl dat in de eerste helft van 2015 net geen 69.000 was. De Verenigde Staten staat met stip op één met maar liefst 12.523 verzoeken.
 
Google geeft niet bij elke aanvraag de benodigde informatie. Het aantal verzoeken dat effectief wordt ingewilligd, blijft ongeveer hetzelfde, volgens het rapport. Dat aantal schommelt rond de 63 procent.

België

In België werd slechts 268 keer een verzoek ingediend, een lichte stijging tegenover de 243 verzoeken daarvoor. Dat komt ongeveer overeen met het aantal verzoeken in Nederland (210), maar verdwijnt in het niets tegenover Frankrijk (4.174) of Duitsland (7.491).
 

Het aantal verzoeken in België blijft stijgen.
 
Bij 72 procent van de Belgische verzoeken kwam Google over de brug met informatie. Het meeste van die verzoeken kaderden in een legaal onderzoek, maar bij een handvol incidenten ging het om een noodgeval waarbij de gebruiker in kwestie mogelijk in levensgevaar verkeerde.
[related_article id=”167649″] Google laat weten dat het streeft om de privacy van al zijn gebruikers voorop te zetten. “Voor we data delen naar aanleiding van een overheidsverzoek, controleren we of het de wet en Google’s beleid volgt. We verwittigen gebruikers over legale verzoeken wanneer dat geschikt is, tenzij verboden door de wet of een rechterlijk bevel.”
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business