Gartner en IDC rapporteren het zevende opeenvolgende kwartaal waarbij wereldwijd steeds minder pc's verkocht worden. Is er vanaf deze zomer een kans op een heropleving?

Advertentie

 
De pc-markt krijgt al even rake klappen, onder andere door de verzwakte status van de dollar. Dat zal in de nabije toekomst niet veranderen, hoewel Gartner laat weten dat de dalingen eerder “bescheiden” waren dit kwartaal. Het zou betekenen dat de impact van valuta vermindert.

Dell wint

Wereldwijd werden 64,3 miljoen pc’s verkocht, wat een daling van 5,2 procent impliceert op jaarbasis. Leveranciers zoals Apple en Lenovo zien de cijfers in het rood gaan, maar Dell zag een groei van 3,1 procent, te danken aan de populariteit in de Verenigde Staten. HP Inc. tekende een groei van 1,8 procent op en deed het volgens Gartner vooral goed in de EMEA-regio.

Windows 10

Ook volgens IDC blijft de markt klappen krijgen, maar het onderzoeksbureau voegde een voorzichtig positieve noot toe. Op het einde van de maand zal de upgrade naar Windows 10 niet meer gratis zijn. Tot nu toe profiteerden gebruikers er massaal van om het vernieuwde besturingssysteem op oudere toestellen te zetten. Wanneer dat niet meer gratis kan, zal het kopen van een nieuw toestel voor velen aanlokkelijker zijn dan een oud toestel te upgraden met een betaald besturingssysteem.

Brexit

Het kan dus dat de pc-markt langzaam afstevent op een stabilisatie, maar ondanks de positieve vooruitzichten waarschuwt zowel Gartner als IDC voor de impact van de Brexit die voorlopig onheil spelt.


Geen velden gevonden.