Het is twee weken geleden dat het ‘leave’-kamp zijn slag thuishaalde, en de eerste gevolgen van de Brexit worden nu duidelijk. Zo werd verwacht dat de uitgaven voor IT wereldwijd zouden afvlakken, maar moet Gartner die verwachting nu bijstellen.

Advertentie

 
Vóór de Brexit-verkiezing koesterde Gartner optimistische verwachtingen: in plaats van de daling van 0,5 procent die voorheen werd voorspeld, werd gedacht dat de IT-uitgaven stabiel zouden blijven en kwam de uiteindelijke schatting uit op zo’n 3,41 biljoen dollar.
 
De Brexit dreigt nu echter roet in het eten te gooien. De ineengestuikte pond en onzekere toekomst zorgen ervoor dat bedrijven minder zullen besteden aan technologie. Hoe ingrijpend de impact wereldwijd zal zijn, is nog niet bekend. Voor het VK deed Gartner wel een voorspelling;  daar werd een daling van 0,3 tot 3,3 procent verwacht, onder invloed van de stijgende prijzen van IT-producten en diensten door de slabakkende pond.
[related_article id=”167424″]
De Brexit zal in ieder geval de uitgaven van IT al op korte termijn beïnvloeden, zowel in het VK als in Europa. Het eerste gebied waar die impact voelbaar zal zijn, is personeel, volgens John-David Lovelock, vicepresident bij Gartner. “Onzekerheid maakt het VK minder aantrekkelijk voor nieuwe, buitenlandse werkkrachten. Het bestaand niet-VK-personeel bijhouden en minder toegang hebben tot gekwalificeerde Europese werkkrachten zal de Britse IT-departementen parten spelen.”


Geen velden gevonden.