België scoort vijfde plaats in Europees IT-rapport

België is goed op weg om de doelstellingen te halen die werden vooropgesteld in Digital Belgium; het plan uit 2015 dat de Belgische “positie in het digitale domein” wilt verbeteren.

 
Onder andere gebieden zoals digitale economie, infrastructuur, jobs, veiligheid en overheid, worden in het programma onder handen genomen.

Vijfdes

In de Barometer van de informatiemaatschappij 2016 werd duidelijk hoe België ervoor staat, in vergelijking met andere Europese lidstaten. In de DESI (Digital Economy and Society Index) – een index die landen beoordeelt op factoren zoals internetgebruik en aantal IT-werknemers – kon België een vijfde plaats veroveren. Onze vijfde plaats danken we aan goede scores op connectiviteit, internetgebruik en integratie van digitale technologieën.
 
Die scores worden enigszins overschaduwd door slechte prestaties op het gebied van digitale overheidsdiensten en menselijk kapitaal, die te wijten zijn aan het afnemende aantal afgestudeerden in STEM-richtingen, volgens het rapport.

Te weinig vrouwen

De genderkloof in IT kwam naar voren uit de analyse van de Belgische IT-professionals. Het totale aantal is gestegen tussen 2013 en 2014 met 2 procent, waardoor de sector nu op zo’n 200.000 werknemers telt. Slechts 16 procent daarvan zijn vrouwen. Een bedroevende score, en een tendens die over heel Europa zichtbaar wordt. België doet het op dat vlak wel beter dan Nederland (12 procent) en Luxemburg (10 procent).

Cloud

Het aantal IT-bedrijven daalde daarentegen met 4,8 procent tussen 2014 en 2015. Daarvan steunt één op vier op cloudcomputingdiensten, een lichte stijging tegenover vorig jaar. Clouddiensten werden vooral gebruikt voor het “opslaan van bestanden”, gevolgd door “e-mail” en “hosting van de databank van het bedrijf”

Doelstellingen

De doelstellingen in het Digital Belgium-plan komen dus dichterbij. In 2020 zouden we zo nog twee plaatsen moeten stijgen in de DESI: het plan stelt een derde plaats voorop. Daarnaast moeten 1000 nieuwe startups worden gecreëerd en 5000 nieuwe, digitale jobs. We zijn er bijna, maar nog niet helemaal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business