Nieuws

EU investeert half miljard in cybersecurity

Europa wil de digitale eenheidsmarkt verstevigen om cybercriminaliteit efficiënter aan te pakken. Daar hoort een grote investering bij.

[related_article id=”183069″]Volgens recent onderzoek, op commissie van de Europese Commissie, hebben 80 procent van de Europese bedrijven een cybersecurityprobleem gekend. Wereldwijd steeg dat aantal met 38 procent. De EU gelooft dat de problematiek de Europese economie ondermijnt en zowel grote als kleine bedrijven schade berokkent. Volgens de Commissie is de beste manier om het probleem aan te pakken door te investeren in het versterken van een digitale, eengemaakte markt.

Andrus Ansip, vicevoorzitter voor de digitale eenheidsmarkt, verklaart dat zo’n eengemaakte markt nodig is om het hoofd te kunnen bieden aan bedreigingen die zelf geen rekening houden met landsgrenzen. Om deze markt te versterken zal de Commissie 450 miljoen euro investeren.

De Commissie zal ook samenwerken met de private sector, wat resulteert in het allereerste publiek-private samenwerkingsverband voor cybersecurity. Deze samenwerking moet in totaal 1,8 miljard euro opleveren tegen 2020. Uiteindelijk moet dit leiden tot een defragmentatie van de Europese securitymarkt en de oprichting van een certificatiesysteem voor ICT-beveiligingsproducten.

Een deel van het geld zal ook geïnvesteerd worden in het oprichten van een ‘Cooperation group’ die lidstaten moeten helpen om samen te werken aan incidenten. Deze groep vormt een aanvulling op het Network and Information Security Directive dat reeds bestaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business