Een LoRa-netwerk bedekt Nederland volledig. Hiermee gaan onze noorderburen met een wereldwijde primeur aan de haal.

 
Acht maanden na het starten met het uitbouwen van een nationaal LoRa-netwerk heeft KPN een netwerk klaar dat heel Nederland bedekt. Hiermee is de telecomprovider de eerste organisatie die erin slaagt een landelijk LoRa-netwerk uit te bouwen. KPN slaagde in zijn opzet door bestaande mobiele zendmasten van een LoRa-antenne te voorzien.
 
LoRa staat voor Low Power Wide Area en is een energiezuinige netwerktechnologie die met name toestellen op batterijen met het internet der dingen moet verbinden. Het LoRa-netwerk is een open-sourcesamenwerking van providers wereldwijd. Naast KPN werken ook Proximus, Cisco, Orange en IBM mee aan de technologie.
 
[related_article id=”173043″]
Momenteel zijn er testen met het LoRa-netwerk bezig bij zakelijke klanten. Zo wordt de technologie gebruikt bij de bagageafhandeling in de luchthaven van Schiphol en zijn de wissels bij Utrecht Centraal aangesloten op LoRa. KPN denkt echter dat consumententoestellen in de toekomst eveneens gebruik zullen maken van het netwerk.
 
“Vorig jaar hebben we een toegenomen vraag gezien voor lage energie netwerktechnologie voor het internet der dingen. We reageren hierop door voor LoRa te kiezen. Hierdoor kunnen miljoenen toestellen verbonden worden met het internet op een kostenefficiënte manier,” zegt Joost Farwerk van KPN.