Wanneer we op zakenreis gaan, laten we ons gezond verstand voor cybersecurity achter, stelt Kaspersky Labs, terwijl reizigers meer kans hebben op een cybermisdaad in het buitenland.

Advertentie

 
“De drang om onmiddellijk verbonden te zijn na aankomst, zorgt ervoor dat de meerderheid van de mensen verbinding maken met onbeveiligde wifinetwerken”, volgens Kaspersky Labs. Hoewel cybermisdaad meer voorkomt wanneer we in het buitenland zitten, laten we onze kritische geest blijkbaar thuis.

Gratis wifi

Dat is de conclusie van een onderzoek met bijna 12.000 respondenten uit onder andere Europa, de VS en Rusland. Zo’n 82 procent van de ondervraagden zei op reis verbinding te maken met plaatselijke, gratis wifinetwerken in bijvoorbeeld cafés, hotels of luchthavens. Dat werd vooral gedaan om thuisblijvers op de hoogte te houden, maar 38 procent liet weten te verbinden omwille van de werkdruk.

Veiliger

Werknemers worden vaak verwacht voortdurend verbonden te zijn, ook op locatie. Net geen 30 procent zoekt een internetverbinding omdat ze zich zorgen maken over een bepaalde werkgerelateerde activiteit; bij senior-managers is dat al 43 procent. Meesten denken dan ook dat een werktoestel per definitie veiliger is dan hun persoonlijke toestel, waardoor de drempel om online te gaan via een onbekend netwerk veel kleiner is.
 
kapersky-wifi-reizen
 
Dat is een verkeerde attitude, volgens Kaspersky. Door te verbinden met een onbeveiligd wifinetwerk, stellen werknemers bedrijfsgegevens bloot aan allerlei risico’s. De veronderstelling dat een werktoestel veiliger is, zorgt er bijvoorbeeld voor dat werknemers inloggen bij het bedrijf, gevoelige documenten delen of hun werk-email lezen. Bovendien vindt een op vier ondervraagden het de verantwoordelijkheid van het bedrijf om gegevens veilig te bewaren, en niet hun eigen plicht.
[related_article id=”167352″]

Gevaar

Hiermee vormen zakenreisjes een extra risico voor de werkgever. Niet alleen zijn werknemers minder voorzichtig in het buitenland, ook vinden ze dat het bedrijf moet opdraaien voor de veiligheid. Verantwoordelijkheid van de werkgever of niet, werknemers helpen de situatie enkel in de hand, concludeert Kaspersky:
“Zakenreizigers hebben weinig aandacht voor het feit dat ze vertrouwelijke, waardevolle informatie delen op elk onbeveiligd internetportaal dat ze tegenkomen, waardoor ze het privé-bedrijfsinformatie van de werkgever in gevaar brengen.”