datacenter

Combell heeft plannen voor een cloud orchestration-platform op basis van de opensourcetechnologie van OpenStack. Het platform zou dynamischer zijn, en een sneller deployment van gevirtualiseerde serves mogelijk maken.

Advertentie

 
Sinds de introductie in 2010, heeft OpenStack een lange weg afgelegd. Een aantal belangrijke spelers hebben zich achter de opensourcetechnologie geschaard en inmiddels vertrouwt een grote groep bedrijven op het platform om een cloudinfrastructuur te bouwen en te beheren.
 
Ook Combell ziet er heil in, aangezien het Gentse hostingbedrijf binnenkort een platform op basis van OpenStack lanceert. “We merken dat er meer klanten het deployment-proces willen automatiseren,” zegt Wesley Hof, team lead platforms bij Combell. “Met OpenStack kunnen we dat stroomlijnen.”
 
OpenStack fungeert als zogenaamde cloud orchestrator; “een laag bovenop de bestaande virtualisatietechnologie”, legde Hof deze week uit in een blogpost. Via die extra laag wordt het mogelijk een virtueel datacenter te beheren en automatisch nieuwe, gevirtualiseerde servers op te starten. “Dankzij OpenStack heb je als Combell-klant een datacenter aan je vingers, zonder dat je zelf in metaal moet investeren.”
[related_article id=”167458″]
Een OpenStack-platform kan dus voordelen bieden ten opzichte van één op basis van pakweg VMWare. Nieuwe, virtuele servers inschakelen of aanpassingen doen aan “router, firewall of loadbalancer” op het netwerkniveau gaat bijvoorbeeld eenvoudig via de ingebouwde API’s. Daarnaast werkt OpenStack met sjablonen, zogenaamde templates, om de configuratie van servers te automatiseren. Hierdoor is een server zo klaar om in gebruik te nemen, én kunnen er automatisch extra servers worden ingeschakeld bij een zware werklast, zoals bijvoorbeeld een toename aan bezoekers. OpenStack is dus vooral geschikt voor applicaties waarbij het belangrijk is om snel meer of minder servers in te schakelen.
 
Een laatste voordeel zou weleens het prijskaartje kunnen zijn. Het is aannemelijk dat OpenStack een goedkoper alternatief zal vormen voor VMWare. Omdat de technologie gebaseerd is op het opensource-model, kosten ook de licenties immers een stuk minder, en dat prijsverschil kan doorgerekend worden ten voordele van de klant.
 
Combell kon geen concreet antwoord geven op de vraag naar tarieven, maar liet weten het OpenStack-platform dit najaar uit te brengen.