datacenter

Cloud computing heeft een verrassend neveneffect: het is goed voor het milieu. Volgens een Amerikaanse studie stabiliseert de vraag naar energie door het gebruik van de cloud.

Advertentie

 
Datacenters verorberen enorme hoeveelheden energie. Gevolg: torenhoge kosten en een niet te onderschatten impact op het milieu. Er werd eerder gewaarschuwd dat het stijgende energieverbruik binnen op korte termijn niet houdbaar zou zijn. Zo zou het totale verbruik in 2020 140 miljard kilowattuur per jaar bereiken.
 
De schatting wordt nu genuanceerd door een Amerikaanse studie van het Berkey National Laboratory. Het onderzoek nam het energieverbruik van Amerikaanse datacenters vanaf 2000 onder de loep, en deed op basis van die evolutie een voorspelling voor de ontwikkeling in de komende jaren. Uit de cijfers blijkt dat de gigantische toename in energiekosten gepiekt is: het verbruik zal stabiliseren.
 
Het verbruik tegen 2020 zou nog maar met vier procent stijgen; heel wat minder dan de stijging van 24 procent tussen 2005 en 2010, en niet te vergelijken met die van 90 procent tussen 2000 en 2010. In plaats van de jaarlijkse 140 miljard kilowattuur, zouden Amerikaanse datacenters in het totaal nog maar 73 miljard kilowattuur verbruiken.
 
De stabilisering is deels te danken aan een betere efficiëntie, en aan een lagere toename van servers. Het totaal aan servers stijgt niet meer dramatisch omdat we nu meer beroep doen op cloud computing en hyperscale datacenters, die minder servers nodig hebben dan traditionele datacenters, om in essentie hetzelfde werk te verzetten. Bovendien is de kans groot dat die positieve evolutie zich zal blijven voortzetten.
 
Het energieverbruik van datacenters komt de laatste tijd steeds meer onder de aandacht. Zo pleitte Microsoft recent voor meer duurzaamheid en plant de grootmacht om de eigen datacenters tegen 2020 voor 50 procent op groene energie te laten draaien.


Geen velden gevonden.