Met Ardor wilt Nxt iedereen - particulier, bedrijf of overheid - de kans geven om op een relatief makkelijke manier te starten met het gebruik van blockchain.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Nxt is sinds 2013 een speler in het razendsnel aanzwellend blockchain-ecosysteem. Het opensource-platform geeft gebruikers met  API’s en ontwikkelaarstoolkit de instrumenten om apps te construeren die gebruikmaken van de blockchain. Overigens is Nxt ook de naam van de valuta die de oprichters van het systeem hebben ingevoerd, vergelijkbaar met de bitcoin.
 

Blockchain, light

Nxt plant nu om de blockchain beschikbaar te maken voor iedereen met een ‘light-versie’ van hun diensten. Ardor, zoals het nieuwe platform bekendstaat, moet ervoor zorgen dat zowel individuen als kmo’s en zelfs overheden in staat zijn om de blockchain te gebruiken. In de bekendmaking geeft Nxt slechts met mondjesmaat informatie vrij.
 
“[Ardor is] een platform waar iedereen een eigen “child chain” kan gebruiken en kan interageren met het hele blockchain-ecosysteem. Dat betekent dat eender wie, eender waar, blockchain-diensten zal kunnen gebruiken met relatief veel gemak,” licht het bericht een tipje van de sluier.
 
nxt-blockchain-ardor
 

Personaliseerbaar

Dat gemak moet te danken zijn aan enkele pijlers waarop Ardor zal steunen. Ten eerste zal het platform de vorm aannemen van een blockchain-as-a-service, waardoor “de hoge barrières om met blockchain te beginnen” verdwijnen. Daarnaast wordt de blockchain schaalbaar, waarbij gevoelige transacties en data gescheiden worden van diegenen die geen invloed hebben op de veiligheid. Zulke transacties worden verplaatst naar “child chains”, met een kleiner formaat en kortere transactieduur. Child chains zijn niet alleen makkelijk uit te bouwen, maar tot op zeker hoogte dus ook personaliseerbaar, en geschikt voor elke soort gebruiker.
 
Nxt komt met het Ardor-platform naar eigen zeggen, de wensen van de markt tegemoet. Met een schaalbare oplossing kunnen bijvoorbeeld kleine bedrijven een eerste stap maken naar de blockchain. Concurrenten Bitcoin en Ethereum bieden vergelijkbare oplossingen, maar Nxt hoopt op deze manier te kunnen concurreren.