Het gaat Docker voor de wind. Op Dockercon werd onder andere bekendgemaakt dat Microsoft de functionaliteit dieper zal integreren in Windows en Azure. Daarnaast werd ook gewag gemaakt van een eigen online marktplaats voor "gedockeriseerde" software.

Advertentie

 
Deze week vond de ontwikkelaarsconferentie van Docker plaats in Seattle. Onder andere Microsoft besteeg het podium om een uitbreiding van de huidige Docker-ondersteuning aan te kondigen. Zo worden Docker-containers drastischer dan voorheen geïntegreerd in enkele van Microsofts zakelijke toepassingen.
 
Docker is een opensource platform waarop applicaties ‘ingepakt’ kunnen worden in containers, vergelijkbaar met het systeem van virtuele machines. Zo kunnen apps in containers in eender welke omgeving draaien en zijn ze gescheiden van elkaar en de onderliggende infrastructuur. Resultaat: veilige, geïsoleerde apps die makkelijk gebouwd, geëxporteerd en beheerd worden.
docker
 
 
Microsoft en Docker sloegen de handen al in elkaar sinds 2014, en die samenwerking wordt nu uitgediept. Zo werden Docker-containers bijvoorbeeld al even ondersteund op de Windows Server. Op de conferentie kondigde Microsoft nu ook aan het Docker Datacenter, Dockers abonnementsformule, beschikbaar te maken in Microsofts Azure Marketplace. Bovendien wordt het mogelijk om met Operations Management Suite containers te beheren op zowel Azure als Azure Stack, maar ook AWS, Linux, VMWare or OpenStack. Ten slotte wordt het ook mogelijk om SQL Server op Linux te draaien in een Docker-container.
 
Naast de uitbreiding van Microsofts ondersteuning, werd op Dockercon ook een eigen online marktplaats aangekondigd. Docker Store zou een portaal zijn waarbij partners – zoals Citrix, Trend Micro, HPE, en anderen – software en instrumenten kunnen aanbieden in Docker-containers. Het platform zit voorlopig in een private bèta-fase.

Advertentie