Proximus lanceert een proefproject waarbij het de krachten van internet via de vaste lijn en mobiel internet vereend om eindgebruikers van een snellere verbinding te voorzien.

Advertentie

 
Proximus pakte vandaag uit met een uniek project in het Waalse Frasnes-Lez-Anvaing. Weet je die gemeente niet meteen liggen? Dan is dat niet toevallig. De provider wil internet via de vaste lijn en mobiel LTE-internet combineren om een snelle verbinding te garanderen voor klanten in afgelegen gebieden.
 
In Frasnes-Lez-Anvaing heeft slechts 60 procent van de klanten van Proximus toegang tot wat de provider zeer snel internet noemt. Denk daarbij aan snelheden van 100 megabit per seconde of meer. Die andere 40 procent lopen tegen de beperkingen van de xDSL-technologie van Proximus aan. Indien het aansluitingspunt voor het internet van een woonst meer dan 1,6 kilometer verwijderd is van de straatkast, dan verzwakt te verbinding. In minder dichtbevolkte gemeentes wonen heel wat mensen op een grotere afstand van hun dichtstbijzijnde kastje, waardoor Proximus hen geen snel internet kan bieden.

Nieuw protocol

In samenwerking met de Belgische start-up Tessares zal Proximus nu een nieuwe technologie uittesten om de beperking te omzeilen. Gebruikers met het juiste profiel zullen binnenkort surfen met de gecombineerde snelheid van het 4G-netwerk en de xDSL-verbinding. De technologie steunt op de Multipath TCP-norm (MPTCP).
 
Die norm is de belichaming van een poging van de Internet Engineering Task Force, een internationale instantie, om internettoegang sneller te maken. Het basisprincipe is eenvoudig: internettrafiek bestaat uit pakketjes en die pakketjes verplaatsen zich vandaag over één pad van je computer tot de server van een website en terug. Met MPTCP kan je netwerk een TCP-verbinding opzetten die via meerdere wegen loopt, in casu voor een stuk langs de xDLS-lijn en voor een stuk via het 4G-netwerk.
mptcp
In de komende weken zullen klanten met het juiste profiel uitgenodigd worden om aan de test deel te nemen. Wie de nieuwe technologie wil uitproberen moet ver genoeg van een centraal kastje wonen en natuurlijk een degelijke 4G-ontvangst hebben. De netwerkdekking van Proximus is uitstekend dus dat is volgens de provider zelf geen probleem in Frasnes-Les-Anvaing. De technologie werd al wel uitgebreid getest in laboratoriumcondities. Proximus en Tessares zullen de test na enkele maanden evalueren en meteen kijken op welke manier een uitrol op grotere schaal mogelijk is.
 

Wereldprimeur

De provider van vaste lijn, mobiele diensten en digitale tv gaat er prat op de eerste ter wereld te zijn die de technologie uittest. Dat verdient een pluim maar toch ook enige nuancering. In België zijn slechts twee grote spelers als het op internet via de vaste lijn aankomt en enkel Proximus steunt op zijn xDSL-netwerk. Concurrent Telenet maakt gebruik van de eigen kabel, en die technologie is niet onderhevig aan dezelfde beperkingen. Wie aangesloten is op de kabel kan met andere woorden van een consistente snelheid genieten, ongeacht waar hij of zij woont.
 
Op termijn kan Proximus de technologie inzetten om beter te concurreren met  kabelinternet. Zelfs in goed ontsloten gebieden levert xDSL immers een lagere maximaal haalbare snelheid dan de kabel. De combinatie met 4G kan die beperking verhelpen.