Nieuws

HPE stelt prototype voor dat menselijk brein simuleert

Een digitaal brein? Voorlopig toekomstmuziek, maar HPE stelde op de Discover Conference in Las Vegas nieuwe technologie voor waarmee computers tenminste in theorie een menselijk brein kunnen evenaren.

 
Het menselijke brein bestaat uit een complex netwerk van synapsen, waarmee ontzettend veel informatie tegelijkertijd wordt verwerkt. Zelfs met meerdere processors en snelle opslagtechnologie zoals SSD, kan de rekenkracht van een computer niet tippen aan onze hersenen. Hewlett Packard Enterprises onderzoekt of hun memristor-technologie dat wel mogelijk maakt.
 
Het gepresenteerde prototype maakt gebruik van memristor-technologie: een nieuwe vorm van opslag dat zich onderscheidt van huidige types zoals SSD en DRAM. Bij huidige computers moet de opgeslagen data uit de opslagcellen worden vervoerd om verwerkt te worden, maar bij memristor-technologie wordt de data ter plaatse verwerkt. Dat betekent dat het, net zoals in ons brein, wordt opgeslagen in cellen die specifiek voor dat soort data zijn ontwikkeld, zoals spraak- of patroonherkenning.
 
De ‘cellen’ of memristors worden onderling verbonden, en dan gekoppeld aan de computer. Met dat prototype werd al een duizelingwekkend aantal simultane berekeningen mogelijk, volgens CIO.com, maar de accuraatheid laat voorlopig te wensen over. Met dit systeem zijn de berekeningen immers eerder gebaseerd op een schatting, dan op exacte cijfers. Daarom zal de memristor niet snel worden ingezet als opzichzelfstaande chip, maar eerder als een co-processor.
 
De computer als digitaal brein is echter niet voor morgen. Er wordt nog volop gesleuteld aan de technologie, en bovendien verkent HPE nog andere pistes om parallel computing mogelijk te maken, zoals hun recent aangekondigde ‘persistent’ geheugen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business