In 2018 moet elke online aankoop boven 10 euro extra worden beveiligd met een kaartlezer, volgens de Europese bankenautoriteit, EBA. De nieuwe richtlijn zorgt voor hevig protest van de e-commercesector.

Advertentie

Het voorstel voor een strengere regulering kwam er al in augustus, maar nu lijken sectorverenigingen zich meer dan ooit te kanten tegen de invoering van meer beveiligingsmaatregelen. De EBA pleit onder andere voor het gebruik van tweede authenticatie, zoals een kaartlezer, bij betalingen boven de 10 euro. Dat om online fraude te vermijden.

Te strikt

Een te strikte regel, vinden online handelaren en sectorverenigingen. Het verplichten van een kaartlezer zou een online aankoop opnieuw bemoeilijken, net nu klanten gewend zijn aan snel en frictieloos betalen. Met de regel is het niet meer mogelijk om bekende klanten met één klik te laten betalen, noch om hen te bedienen met een in-app betaalpagina. Elke betaling zou volgens de EBA naar een extern domein geleid moeten worden. Veiliger, maar ook meer werk voor de bezoeker.

Innovatie tegenhouden

Ook Europese vakvereniging Emota is niet opgezet met de maatregel, schrijft De Standaard. In een brief aan de Europese Commissie vertelde voorzitter Maurits Bruggink waarom de regulering vernieuwing kan hinderen: “De webshops hebben nu een eigen veiligheidsbeleid waarin ze bepalen wanneer de klant zich verder moet identificeren en wanneer niet. Bovendien houdt dit innovaties tegen die net de ervaring voor klanten bij online shoppen verbeteren.”

 

Online betalen met elektronische cheques tegen eind 2016

 

Advertentie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here