Buitenaardse datacenters; het klinkt als sciencefiction, maar lijkt binnenkort realiteit te worden. Een Amerikaanse startup plant om datacenters in de ruimte aan te bieden tegen 2019.

 
De startup Cloud Constellation werkt aan een project dat datacenters onaantastbaar zal maken; onbereikbaar voor natuurgeweld, noch hackers of vandalen. Ze stellen SpaceBelt voor, een cloudnetwerk op satellieten die in een baan rond de aarde bewegen.
 
“Dit cloudnetwerk zal bedrijven en overheden de kans geven om data rond de wereld te sturen zonder deze bloot te stellen aan cybersecurity-bedreigingen,” legt mede-oprichter Hooshang Kaen uit. “Data zal nooit in de foute handen terechtkomen.” Dat is Cloud Constellation’s grootste verkooppunt: datacenters op aarde zijn kwetsbaar voor aanvallen, zowel digitaal als fysiek, dus waarom houden we ze hier nog?
 
Hackers hebben geen schijn van kans om de datacenters te infiltreren; het is vrijwel onmogelijk om met de satellieten SpaceBelt te communiceren. De hardware die daarvoor nodig is, is nu eenmaal niet zomaar in de winkel te vinden. Daarnaast zou het buitenaardse netwerk ook sneller zijn dan een aardse tegenpool. Omdat de data niet verplaatst moet worden via kabels en verschillende providers, zou latency aanzienlijk verminderd kunnen worden.
 
In maart werd de eerste investeringsronde bij Cloud Constellation succesvol afgerond. De oprichters willen het netwerk in de ruimte te beginnen met acht of negen satellieten, met een prijskaartje van zo’n 460 miljoen dollar kosten, volgens CIO.com. Met die richtprijs is het aannemelijk dat de eerste gebruikers op de kar overheden, banken of wereldwijde enterprise-bedrijven zullen zijn.