chrome os

Marktanalisten betwijfelen dat de beschikbaarheid van Android-apps op Chrome OS een grote verschuiving zal veroorzaken in bedrijven. "Windows is nog altijd het aangewezen platform voor productiviteitssoftware."


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Android-apps op Chromebooks: het nieuws deed vele kenners al speculeren dat het een grondige verschuiving zou teweegbrengen voor zakelijke toepassingen, maar niet iedereen is overtuigd. Verschillende analisten geven tegengas in een interview met Computerworld.

Schermfrustratie

Volgens hen zullen de verbeterde Chromebooks de enterprisemarkt niet significant veranderen. Een belangrijk reden die wordt aangehaald is het feit dat de Android-apps niet zullen aangepast worden voor hun nieuwe omgeving. “Ze zijn niet geschaald naar een groter scherm,” zegt Bob O’Donnel van Technalysis Research, “de meeste mensen zullen dat frustrerend vinden.” Ontwikkelaars krijgen de optie om hun apps te herschrijven en andere schermgroottes te ondersteunen, maar het zal geen vereiste zijn van Google.

Windows onbedreigd

Een van de speerpunten waarmee Google hoopt om meer zakelijke klanten naar Chrome OS te lokken, is het feit dat productiviteitssoftware zoals het Microsoft Office-pakket ook op Android beschikbaar is. De marktexperts zijn het er over eens dat dit interessante mogelijkheden biedt op Chromebooks, maar niet genoeg om het Windows-monopolie te doorbreken. “Als ik een bedrijf bestuur, dan zal ik nog altijd Windows machines beheren en aangepaste Windows-apps draaien,” aldus O’Donnel. Het argument dat Chrome OS een goedkoper oplossing biedt, weegt volgens hem niet op tegen de enterprise-capaciteiten van Windows.

Oplapmanoeuvre

Recente geschiedenis toont aan dat de sceptische analisten een punt hebben. Het migreren van software tussen twee besturingssystemen is eerder een oplapmanoeuvre dan een zet die gegarandeerd tot commerciële succes leidt. Denk bijvoorbeeld aan Microsofts eigen pogingen om met Windows 10 Mobile weer meer aandeel op de smartphonemarkt te veroveren via de belofte van universele apps die de brug zouden maken tussen het mobiele OS en de desktopversie.
 
Om Googles strategie te laten werken, zullen ontwikkelaars hun handen uit de mouwen moeten steken om hun apps aan te passen. Hoeveel werkuren dat zal kosten en of die arbeid uiteindelijk ook beloond zal worden, is de grote vraag.