Verrassend nieuws van Google: Chromebooks zullen in de nabije toekomst ook Android-apps ondersteunen. Hiermee wordt het toestel plotsklaps nog aantrekkelijker voor zakelijke toepassingen.

Advertentie

 
Google maakte deze week bekend dat de grens tussen Android en Chrome eindelijk vervaagt. Tot nu toe waren het gescheiden entiteiten, maar dit jaar krijgen krijgen Chromebooks toegang tot Android-apps: een gigantische voorraad aan nieuwe applicaties op Chrome OS. In juni zullen de Acer Chomebook R11, Asus Chromebook Flip en Google Chromebook Pixel Android-apps ondersteunen, de meeste andere toestellen volgen later dit jaar.

Android

Met de vernieuwing maakt Google kans op een groter deel van de zakelijke markt. Het feit dat gebruikers van de Chromebook beperkt werden tot Google-apps stond tot nu toe in de weg van een complete doorbraak: wie bijvoorbeeld ook Microsoft-software gebruikte, zoals Skype of Office, bleef op zijn honger zitten. Wanneer de Google Play Store beschikbaar wordt op het Chrome-besturingssysteem, is dat probleem van de baan.

Eenvoudig beheer

IT-managers zullen de apps kunnen beheren vanuit de Chrome-beheerdersconsole, zoals dat voorheen het geval was. Om de installaties van de nieuwe Android-apps te controleren, worden bovendien nieuwe ‘policies’ toegevoegd. Zo kunnen bepaalde apps automatisch geïnstalleerd worden op alle Chromebooks van een organisatie, of specifiek op individuele gebruikers worden toegespitst. Ontwikkelaars moeten hun Android-app niet bijschaven voor Chrome OS, aangezien de apps in een Linux-omgeving zullen draaien. In de ‘container’ krijgen ze wel toegang tot alle toepassingen in het systeem zoals wifi, bluetooth en notificaties, meldt CIO.com.

Concurrentie

Google richt zijn pijlen al langer op de enterprise-markt, en met Chromebooks lijkt dat alvast te lukken. Bedrijven kiezen steeds vaker voor de Chromebook vanwege de eenvoudige interface, de automatische updates en het makkelijke beheer. Nu ook Android-apps beschikbaar worden, krijgt Microsoft er een sterke zakelijke tegenstander bij. Niet alle huidige Chromebooks zullen echter worden voorzien van de update, wat de impact van de vernieuwing kan ondermijnen. Het blijft afwachten hoe sterk het effect op gebruikers zal zijn, maar in ieder geval is Google met de integratie van Android en Chrome OS Google goed op weg.

Advertentie