Op I/O gaf Google dit jaar niet alleen aandacht aan de consument; ook hun groeiende aanwezigheid in de B2B-sector werd voor het voetlicht geplaatst.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Op het jaarlijkse event I/O liet Google zich zoals gewoonlijk van zijn beste kant zien. Meest projecten werden toegespitst op consumenten, maar wat werd er onthuld over de plannen op de bedrijfsmarkt?

Productievere apps

Ten eerste voegt Google extra functionaliteit toe aan hun productiviteitsapps. In de komende maanden zullen Slides en Sheets voorzien worden van API’s die de apps verbinden met andere tools. Zo kan een werknemer bijvoorbeeld een rekenblad met data exporteren uit een CRM- of ERP-programma, en rechtstreeks in Google Sheets bewerken. Dat is handig omdat er zo geen knip-en-plakwerk meer aan te pas komt om de data over te zetten, en omdat documenten uit externe tools op die manier makkelijker gedeeld kunnen worden.

Meer API’s

Met de komst van die koppelingen ziet Google ook de noodzaak om het ecosysteem van partner-API’s uit te bouwen. Op I/O werd al aangekondigd dat grote spelers zoals Salesforce, SAP en Trello hun diensten door API’s verbonden, en Google blijft uitkijken naar nieuwe namen. De verbindingen met andere tools zou de zakelijke apps van Google een extra voorsprong geven in de strijd tegen Microsoft Office.

BaaS

Daarnaast werd een update voor het ontwikkelplatform Firebase uit de doeken gedaan. Het platform werd meer dan een jaar geleden overgenomen door Google en ondergaat nu enkele verbeteringen. Met het vernieuwde Firebase biedt Google backend-as-a-service; een omgeving waarin apps voor zowel iOS, Android als het web gebouwd kunnen worden. Verdere uitbreidingen omvatten onder andere analytics- en adverteerfuncties, en een nieuwe interface. Bovendien wordt Firebase geïntegreerd in Google Cloud, waardoor ontwikkelaars gebruik kunnen maken van Cloud-diensten in de Firebase-app.

Machine learning

Verder kwam Google op de proppen met een chipset die ongeveer drie generaties van de Wet van Moore overslaat. De Tensor Processing Unit (TPU) is ontwikkeld met het oog op machine learning en werd bijvoorbeeld gebruikt in AlphaGo, het systeem dat de menselijke wereldkampioen in enkele spelletjes Go van zijn troon stootte. Met de ontwikkeling wilt Google de “industrie in machine learning leiden”. Gebruikers kunnen bovendien genieten van de rekenkracht van de TPU’s op platformen zoals TensorFlow en Cloud Machine Learning.

Ambitie in de cloud

Ten slotte maakte het hoofd van cloud computing, Diane Greene, op de conventie duidelijk dat Google zich meer wilt inzetten op de clouddiensten voor bedrijven. “We kunnen een groot deel van de IT-industrie ondersteunen met Google Cloud,” zei Greene. “Het lijkt een grote kans voor Google en het maximaliseert onze sterke punten.” Amazon en Microsoft zijn in de cloud geen malse concurrenten, maar dat schrikt Greene niet af. “Het is duidelijk dat we blijven; we nemen de enterprise serieus.”