IBM’s cognitive computing-systeem zal ingezet worden in de strijd tegen cybercriminaliteit. Daarmee hoopt IBM een tegenwicht te bieden voor het tekort aan security-specialisten en het enorme volume aan onoverzichtelijke data.

Advertentie

 
Watson heeft al een hele rist verdiensten op zijn naam staan. Misschien is zijn meest bekende prestatie wel zijn overwinning in de Amerikaanse quiz Jeopardy, maar daarnaast wordt het systeem ook ingezet voor meer waardevolle doeleinden. Zo maakte Watson ook zijn opgang in de medische sector, als hulpmiddel in bijvoorbeeld oncologie. IBM stoomt het systeem nu ook klaar voor de strijd tegen cybercriminaliteit.

Blokperiode

Vooraleer we beroep kunnen doen op het redeneervermogen van Watson for Cyber Security, moet de technologie op punt worden gezet. Watson zal met andere woorden een expert moeten worden in alles wat met security te maken en de ‘taal’ van security moeten aanleren. Dat gebeurt met behulp van deep learning en cognitive computing, het fenomeen waarbij computerprocessen gemodelleerd worden op een menselijk denkpatroon. Het systeem zal een enorme hoeveelheid data verwerken, en daaruit de belangrijkste patronen extraheren.
 
De data bestaat zowel uit IBM’s eigen onderzoek in de X-Force library, als ongeraffineerde informatie op het internet in de vorm van blogs, video’s, artikels en andere formaten. Die informatie neemt zo’n gigantische proporties aan dat het gros niet beschikbaar is voor security experts. Watson is de eerste technologie die dat soort gegevens kan verwerken én de nuances van menselijke taal kan begrijpen. Zo wordt een schat aan data bereikbaar.

Expert in spe

Op het einde van de rit zou Watson for Cyber Security cyberbedreigingen kunnen voorspellen, en daarbij advies kunnen geven over het vermijden van aanvallen. In combinatie met de analytics-component in Watsons arsenaal, wordt het ook mogelijk om nieuwe data over cybercriminaliteit te beheren en te analyseren.
 
“Zelfs als de industrie in staat was om de circa 1.5 miljoen open cybersecurity-jobs tegen 2020 te vullen, zouden we nog altijd een tekort aan vaardigheden hebben in security,” meent Marc van Zadelhoff, algemeen directeur bij IBM Security. “De hoeveelheid en de snelheid van data in security is een van onze grootste uitdagingen in het gevecht tegen cybercriminaliteit. Met Watsons kennis kunnen we een enorm volume aan ongestructureerde data interpreteren en zo nieuwe inzichten, adviezen en kennis bieden aan security-professionals.”
 

Op de schoolbanken

Het project loopt ondertussen bijna een jaar. Deze herfst start de samenwerking tussen IBM en acht Amerikaanse universiteiten om enerzijds Watson verder te trainen in cybersecurity en anderzijds de studenten kennis te laten maken met Watons cognitive computing-systeem.