Securityfirma Kaspersky duidt ransomware aan als meest bedreigende cybergevaar op het huidige internet. België en Nederland staan beide in de top 3 van meest getroffen landen.

Advertentie

 
Ransomware trojans hebben advanced persistent threat(APT)-aanvallen voorbijgestoken als meest problematische cybergevaar in het huidige internetlandschap. Dat meldt securitybedrijf Kaspersky in zijn rapport over de evolutie van IT-bedreigingen in het eerste kwartaal van 2016. Volgens de firma ziet het er naar uit dat het die eerste plaats voor het hele jaar 2016 zal behouden.

Lage Landen in het vizier

Zowel in Nederland als in België is de bedreiging van ransomware hoog: ze zijn respectievelijk het tweede en derde land in de top van meest getroffen gebieden in het trimester. Koploper was Italië. Globaal gezien maakte het percentage van ransomware-aanvallen een grote sprong: Kaspersky registreerde 30 procent meer bedreigingen in Q1 2016 dan tijdens het voorgaande Q4 2015.

kaspersky ransomware
Bron: Kaspersky

TeslaCrypt was goed voor 58,4 procent van de vastgestelde besmettingen, gevolgd door CTB-locker (23,5 procent) en Cryptowall (3,4 procent). Locky, dat de laatste maanden veel slachtoffers maakte in België, komt op de zevende plaats terecht.

Nederland als spil

[related_article id=”177128″]
Opvallend is dat Kaspersky tevens vaststelt dat Nederland een belangrijke rol speelt in het mogelijk maken van de cyberaanvallen. Het land staat op nummer 1 als het gaat om het voorzien van webresources voor ransomware, in de vorm van servers of de hosting van dubieuze webpagina’s.
Volgens Kaspersky wordt “de situatie erger gemaakt door het feit dat een aantal ransomware trojans toegankelijk zijn in de vorm van een broncode voor iedereen die een klein beetje verstand heeft van programmeren. Gevolg hiervan is dat zelfs een middelmatige hacker zijn eigen versie van de trojan op de wereld los kan laten die, gekoppeld aan het gebruik van bitcoin als betalingsmiddel, hen toelaat om ongestraft hun gang te gaan.”

Tegenstem

Niet iedereen ziet het zo snel gaan met de bedreiging van ransomware in de cyberwereld. Volgens security-expert Eddy Willems van G Data hoor je tegenwoordig steeds meer over ransomware-aanvallen niet omdat het aantal slachtoffers explosief toeneemt, maar voornamelijk omdat de schroom om toe te geven dat je gedupeerd werd voor een groot deel is weggevallen in het afgelopen jaar. Daar komt bij dat andere malware-infecties vaak onder de radar blijven in bedrijven.

Advertentie