Een database met allerlei gelekte documenten is nu live. Ook de Panama Papers tekenen present, klaar om door eenieder onderzocht te worden.

Advertentie

 
De Panama Papers leverden een groot schandaal op, maar het zijn lang niet de enige documenten die het afgelopen anderhalf jaar gelekt werden. Het International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ) werkte 15 maanden lang nauw samen met 112 reporters uit 58 landen om alle lekken samen te bundelen tot een doorzoekbare database, weet CNet. Meer dan 2,5 miljoen documenten tekenen present, inclusief de recente Panama Papers die in april het daglicht zagen.
 
De database kan door eenieder doorzocht worden en linkt duizenden bedrijven met offshorekantoren en andere afgeleiden. Het resultaat heeft veel weg van een zakelijk register, maar dan met een eindeloos netwerk aan verbindingen over de hele wereld, van Australië tot Zimbabwe.
 
Deze database bewijst natuurlijk niet dat de betrokken bedrijven illegale activiteiten uitvoeren, noch dat ze betrokken zijn bij fraude op grote schaal. Dat zegt ook het ICIJ, dat bij het openen van de database meteen een disclaimer toont: “Er bestaan legitieme gebruiken voor offshore-bedrijven. We beweren of suggereren hier niet dat personen, bedrijven of andere entiteiten in de ICIJ-database de wet breken of zich onheus gedragen.”
 
John Doe, de mysterieuze man achter het Panama Papers-lek, houdt vol dat deze bedrijven fouten maken: “Er is niet veel nodig om de puntjes te verbinden.” Het lek, dat dateert van begin april, kostte onder meer de kop van de Ijslandse eerste minister.
icij-panama-data-illustration-nuix

Advertentie