Een Nederlandse startup ziet in het wifisignaal niet enkel een draadloze internetverbinding, maar ook een manier om stroom op te wekken.

Advertentie

 
De startup Nowi heeft misschien een doorbraak in handen: met een kleine ontvanger zijn ze erin geslaagd om stroom uit wifi te sprokkelen. Dat kan omdat elk wifi-signaal behalve informatie ook een kleine hoeveelheid energie bevat. Die energie wordt opgevangen door de Nowi-sensor en kan vervolgens de verzamelde stroom verdelen onder enkele apparaten. Logischerwijs gaat het hier niet om stroom-intensieve toestellen zoals laptops of televisies, maar eerder kleine IoT-apparaten die continu met het internet verbonden zijn.
 
In 2022 zou een gemiddeld gezin 500 slimme apparaten in huis hebben, volgens Gartner. Dat betekent dat zo’n 500 apparaten in de nabije toekomst voortdurend van stroom voorzien moet worden, door kabels of batterijen. Nowi gaat ervan uit dat dat niet meer nodig zal zijn als wifi kan worden aangewend als extra energiebron. Indien ze gelijk hebben, zou dat een revolutie kunnen betekenen op de markt van de Internet of Things.
 
De Nowie-sensor wordt op een muur bevestigd, en wendt zich vanzelfsprekend ook tot het wifi-signaal voor de nodige stroomtoevoer. Tot nu toe beschikt de startup slechts over een prototype, maar een commerciële lancering zou al in 2017 mogelijk zijn.
 
nowi-sensor-iot

Advertentie