gerecht

Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar Microsoft bij het parket van Veurne, omdat het bedrijf weigert mee te werken in een rechtszaak rond cybercriminaliteit.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Het parket van Veurne heeft een onderzoek gestart naar Microsoft omdat het bedrijf niet wil meewerken in een zaak rond cybercriminaliteit, zo bericht De Standaard. Volgens de Belgische wetgeving moet elke communicatiedienst die in het land actief is, zijn medewerking verlenen aan juridische onderzoeken. Een pertinente weigering is in strijd met die wet. Het is eenzelfde vergrijp waarvoor Yahoo eind 2015 veroordeeld is geweest, na een procedureslag van acht jaar.
 
“De providers zijn verplicht om mee te werken. Dus de identiteit vrij te geven van de persoon aan wie een IP-adres is toegekend. Omdat providers dit niet vrijwillig doen, op simpele vraag van het gerecht, hebben we besloten om een onderzoek te starten naar Microsoft”, zegt Filiep Jodts, die als procureur verbonden is aan het parket van Veurne.

“Veiligheid van bevolking in gevaar”

Minister van Justitie Koen Geens laat zich vandaag in de media ook uit over de slechte samenwerking van het Belgische gerecht met buitenlandse, grotendeels Amerikaanse, internetdiensten. Onderzoekers die informatie willen opvragen over gebruikers, worden volgens hem te vaak geconfronteerd met een njet. Ook hij stelt dat de belangrijkste oorzaak de onwetenheid van de bedrijven is over hun aansprakelijkheid.
 
“De medewerking verschilt van provider tot provider. Maar in het algemeen is die ruim onvoldoende, wat de onderzoeken in gevaar brengt. Bijgevolg brengt dat ook de veiligheid van de bevolking in gevaar,” aldus minister Geens, die voornamelijk doelt op opsporingswerk in het kader van terreur.