Uit onderzoek blijkt dat meeste CIO's twijfelen aan de prestaties van hun IT-departement op lange termijn. Tegelijkertijd groeit het besef dat een flexibel, convergerend beleid nodig is om de toekomstige eisen van IT tegemoet te komen en het gat tussen CIO en CxO te dichten.

 
Een onderzoek op vraag van EMC toont aan dat CIO’s niet optimistisch zijn over de toekomst van hun sector. Begin dit jaar werden meer dan 2700 IT-professionals en andere medewerkers op managementsniveau ondervraagd over hun visie op de toekomst van IT.
 
Het contrast blijkt groot. Zeven op tien CIO’s is niet zeker of hun huidige IT-infrastructuur groei kan ondersteunen, terwijl slechts 50 procent van CxO’s – andere managers op C-niveau – daarover twijfelt.
Bovendien zijn CIO’s minder snel bereid om toepassingen naar de cloud te brengen om groei te bestendigen. Net iets meer dan de helft gaat akkoord met het outsourcen van systemen en data, hoewel 76 procent van CxO’s wel bereid is.

Uitstervende soort

De meeste ondervraagde CIO’s geven toe dat IT-medewerkers vaak in isolatie werken, zowel van elkaar als van de rest van het bedrijf. Dat is des te opvallender omdat technologie tegenwoordig elk departement van het bedrijf aangaat. Zo’n 40 procent van de ondervraagden in de Benelux menen dat IT-beslissingen mede worden bepaald door onder andere de marketing- en sales-departementen.
 
Zo wordt een machtsverschuiving zichtbaar; IT heeft niet meer het volledige zeggenschap over het technologiebeleid in een bedrijf, maar moet die verantwoordelijkheid meer en meer delen met andere departementen. Dat wordt ook duidelijk in de cijfers: 58 procent van CIO’s en 55 procent van CxO’s denken dat het IT-departement er tegen 2019 niet meer zal zijn.
[related_article id=”165805″]

Convergentie

De uitdaging, volgens het rapport, is dan ook om flexibel te zijn en een geïntegreerd IT-beleid te volgen, naast of in plaats van een traditionele infrastructuur. Dat lijkt ook door te dringen in de mentaliteit van CIO’s en CxO’s. Respectievelijk 62 en 75 procent geloven dat convergentie van hardware, software en netwerken essentieel is om te groeien.
 
“Om weer volledig controle te krijgen over IT, zullen CIO’s en hun IT-teams moeten stoppen met het bouwen en beheren van allerlei verschillende infrastructuurcomponenten,” zegt EMC country manager Arnaud Bacros. “In plaats daarvan moeten ze IT transformeren naar een efficiënte, zakelijke motor die snel kan schalen in reactie op de veranderende, zakelijke behoeftes.”