IBM breidt het gamma flash-opslagsystemen uit met drie nieuwe producten: twee nieuwe FlashSystems en een all-flash mainframe. De systemen zijn gebouwd met het oog op cognitive computing.

Advertentie

 
Deze week maakte IBM bekend drie nieuwe all-flash producten op de markt te brengen. Het bedrijf gaat er prat op dat de twee FlashSystems betaalbaar en makkelijk uit te breiden zijn, vanwege de schaalbare architectuur. Bovendien presteren de systemen snel, aangezien de latency tot een minimum van 250 microseconden wordt beperkt. De FlashSystem A9000 is geschikt voor middelgrote bedrijven, terwijl de A9000R – de rack-based grote broer – zich thuis zou voelen bij grootschalige bedrijven en cloud-providers. De DS8888 is ten slotte een mainframe voor bedrijven die IBM’s server z Systems en Power Systems gebruiken.

Digitaal redeneren

Met het nieuwe aanbod ‘all-flash arrays’ mikt IBM op toepassingen in cognitive computing. Cognitive computing is een technologie die, gebaseerd op artificiële intelligentie, machine learning en data mining, een menselijk redeneervermogen kan benaderen. In se is het data-analyse waarbij real-time automatische beslissingen worden gemaakt.
 
Een bekend voorbeeld van cognitive computing is IBM’s Watson, de technologie die in staat was om de beste kandidaten in de Amerikaanse quiz Jeopardy te kloppen; niet met behulp van een internetverbinding, maar door het eigen ‘redeneervermogen’.
[related_article id=”163346″]

 Snelheid troef

Voor zulke grootschalige toepassingen vormen all-flash arrays de beste keuze, zegt IDC-analist Eric Burgener aan CIO.com, in tegenstelling tot HDD’s die een hogere latency vertonen. Bij cognitive computing moeten grote hoeveelheden aan data real-time verwerkt worden, waardoor een zo laag mogelijke latency wenselijk is. Bovendien neemt opslagruimte gebaseerd op flashgeheugen minder ruimte in en verbruikt het minder energie dan harde schijven.
 
De nieuwe all-flash-systemen zijn deze week beschikbaar en beginnen van 1,5 dollar per gigabyte.