Nieuws

Meer investeringen, kleinere bedragen voor Europese start-ups

In het eerste kwartaal van 2016 verzamelden Europese en Israëlitische start-ups samen 4,4 miljard euro. Daarmee wordt een toename zichtbaar van 31 procent vergeleken met het vorige kwartaal, en een stijging van 46 procent vergeleken met vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van Tech.eu.

 
Frappante cijfers die vooral toe te schrijven zijn aan één deal: de lening van Spotify. Om de moordende concurrentie voor te blijven, haalde Spotify eind maart 1 miljard dollar op bij diverse financiers, wat de cijfers van het eerste kwartaal opvallend de lucht in drijft.

In realiteit is het bedrag dat in Europese start-ups gepompt wordt, amper veranderd tegenover vorig jaar. Tot nu toe is 2016 goed voor 3,5 miljard euro, terwijl investeringen in het vierde kwartaal van 2015 samen 3,5 miljard euro bedroegen. Een lichte stijging dus, die niet in verhouding staat met het aantal deals. Hoewel het verzamelde geld niet is toegenomen, hebben immers wel meer deals plaatsgevonden, volgens Tech.eu.
[related_article id=”166323″] Dat betekent dat ook het gemiddelde bedrag per investering daalde in 2016: van 4,6 miljoen euro naar 5,8 miljoen in het vierde kwartaal 2015 en zelfs 6,6 miljoen in het eerste kwartaal van 2015. Dit kan verklaard worden door een aanzienlijke toename in ‘early-stage deals’. In tegenstelling tot andere kwartalen, blijkt het aantal van kleinschalige investeringen – onder 5 miljoen – enorm te zijn gestegen.
 
Frankrijk kwam ten slotte uit de bus als het land met het meeste aantal deals. In 2016 werden er al 134 investeringen opgetekend, wat meer dan drie keer zoveel is dan aan het begin van 2015.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business