Nieuws

Software-update beschermt je toestel tegen gevaarlijke USB-C-kabels

Een goedkope USB-C-kabel kan je toestel voor altijd het zwijgen opleggen. Gelukkig maakt een software-update een einde aan dit probleem.

Slechtwerkende USB-C-kabels kunnen je toestel volledig verwoesten. Google-ingenieur Benson Leung heeft het daarom op zich genomen om eigenhandig de kwaliteit van iedere USB-C-kabel die hij in handen krijgt te controleren. Bovendien heeft Amazon de regels voor zijn verkopers aangepast. Wie een niet-conforme USB-C-kabel verkoopt, kan hiervoor een sanctie krijgen.

Ondanks deze maatregelen glippen er nog steeds gevaarlijke kabels door de mazen van het net. Het USB Implementers Forum (USB-IF) heeft daarom een nieuwe manier gevonden om je toestel te beschermen tegen slechte USB-C-kabels. De groep heeft namelijk de USB Type-C Authentication-specificatie uitgedacht.

USB-C-kabels en –toestellen die door het USB-IF zijn goedgekeurd, zullen dit met behulp van de nieuwe specificatie kunnen laten weten aan het toestel waarmee ze verbonden zijn. Dit proces zal onmiddellijk gebeuren wanneer je een kabel in je toestel inplugt. Hierdoor kan vermeden worden dat je toestel schade wordt berokkent door een kabel die te veel stroom levert. Ook zal je zelf regels kunnen opstellen om te bepalen wat verbonden USB-C-toestellen wel en niet mogen doen.

Voor wie al een USB-C-kabel heeft aangeschaft, komt de lancering van de specificatie te laat. Het nieuwe protocol zal immers nog niet aan de kabel zijn toegevoegd. Wel kan het mogelijk zijn om een software-update naar USB-C-toestellen uit te rollen. Hoe snel de USB Type-C Authentication-specificatie naar toestellen wordt uitgerold, zal echter afhangen van de fabrikanten zelf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business