Vandaag werd Botlist.co gelanceerd, de eerste centrale bot-store. De databank staat in zijn kinderschoenen, maar moet een algemeen overzicht bieden van het explosief groeiende aanbod in bots.

Advertentie

 
Je kan er niet meer naast kijken: bots zijn in. Denk maar aan Cortana van Microsoft, het weldra beschikbare botplatform voor Skype of de B2C-chatbot die Facebook in gedachten heeft. Maar wat is dat nu, zo’n bot?
 
Wat is een bot?
Een bot is een sterk staaltje software dat een bepaalde taak kan overnemen en automatiseren. Die taken kunnen gaan van kleine karweitjes tot meer diepgaande verantwoordelijkheden. Neem nu de opkomende bot van X.ai. Wanneer je via mail een afspraak wilt maken, kan je simpelweg de bot Amy CC’en, waarna zij met je correspondent een geschikt tijdstip zal afspreken. Amy is in staat op bijna elke situatie accuraat te reageren, en is op basis van ‘haar’ mails bijna niet te onderscheiden van een mens.
 
Daarnaast zijn er ook eenvoudige bots, zoals pakweg Twitterbots die specifieke tweets opsporen en retweeten zonder jouw tussenkomst, of de Slack-bot Brisby die de antwoorden op eenvoudige, veelvoorkomende vragen op het werk kan onthouden; handig voor nieuwe werknemers die zo snel geïnformeerd kunnen worden.
 
 
brisby-bot-slack-wat-is-bot
 
Bot-mania
Hoewel bots al jaren bestaan, is het concept nu razend populair, ook in de bedrijfswereld. Dat komt omdat de achterliggende technologie de laatste tijd met rasse schreden vooruitgaat. Bots worden almaar geavanceerder en kunnen steeds belangrijkere taken op zich nemen, waardoor meer tijd gespaard kan worden.
 
Die populariteit staat in schril contrast met het app-aanbod, waar een verzadiging merkbaar wordt. Gebruikers zijn tevreden met de huidige apps waarover ze beschikken en downloaden weinig nieuwe applicaties. Er is geen behoefte aan andere apps, terwijl er wel meer vraag is naar bots. Bovendien werken bots op bestaande platformen en moeten er dus geen nieuwe apps gedownload worden.
[related_article id=”NaN”]
 
Te koop: bots, alle platformen
Botlist.co speelt handig op die vraag in. De website wilt uitgroeien tot de centrale bot-store, en biedt tot nu toe 400 botdiensten aan voor platformen zoals Slack, Telegram en Kik, maar ook voor sms, email, web, iOS en Android. Tot nu toe waren die bots enkel verkrijgbaar op de aparte platformen, waardoor een algemeen overzicht praktisch onbestaande was.
 
 
botlist-winkel-store-bot-app
De store lijkt nu nog het meest op een databank: er is geen rechtstreekse downloadlink en je moet doorklikken naar de juiste site. De website zou wel dagelijks worden geüpdatet met nieuwe bots, volgens TechCrunch. Ontwikkelaars kunnen bots gratis aanbieden, maar kunnen wel betalen voor snellere botreviews en extra zichtbaarheid.

Advertentie