Nieuws

Panama Papers: geen intern lek maar externe hack

Het advocatenkantoor dat in het oog van de storm zit vanwege de Panamapapers stelt dat de informatie niet intern gelekt is, maar buitgemaakt via een hack.

Het grootste klokkenluiderslek aller tijden is via een hacking tot stand gekomen, niet dankzij een interne operatie, zo stelt advocatenkantoor Mossack Fonseca. De Panamese firma die de bron van de Panama Papers is, heeft ondertussen klacht ingediend wegens hacking.

“We sluiten uit dat dit een interne klus was. Dit is geen lek. Dit is een hack,” aldus Fonseca in een interview met persagentschap Reuters. Daarnaast verwerpt de advocaat elke aantijging van illegaliteit en stelt hij dat de firma nooit de wet heeft overtreden. “De gelekte e-mails zijn uit hun context getrokken.”

De Panama papers hebben heel wat internationale vooraanstaande figuren in opspraak gebracht voor het bezit van offshorebedrijven, of het feit dat personen in hun directe omgeving geïmpliceerd werden. Om er maar een paar te noemen: de Russische president Vladimir Poetin, de Britse eerste minister David Cameron en de Chinese president Xi Jinping. Het lek eiste zijn eerste politiek slachtoffer op met de Ijslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson, die zijn ontslag indiende op dinsdag.

Fonseca verwacht dat het advocatenkantoor de Panama Papers zal overleven. “Dit is een tropische storm zoals degenen die we hier in Panama hebben, waar eens dat deze overgetrokken is, de zon weer schijnt. Ik garandeer u dat we van niets schuldig zullen bevonden worden.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business