harde schijf

Cijfers over dataverlies bij Belgische bedrijven tonen dat er nog heel wat verbeteringen kunnen gemaakt worden in het consequent kopiëren van data.

 
“Hoe kleiner het bedrijf, hoe slechter het back-upbeleid”: het laatste rapport van Merak over hoe Belgische bedrijven met hun data omgaan, legt een vinger op de wonde. 40 procent van de ondernemingen maakt geen dagelijkse back-ups, zo laat de studie zien die gepubliceerd wordt in het kader van World Backup Day. Kmo’s zijn op dit gebied de slechtste leerling van de klas.
 
“8 procent van de kmo’s gaf aan nooit of maar enkele keren per jaar een back-up te maken. Bij deze bedrijven bestaat er meestal geen echte duidelijkheid rond wie er verantwoordelijk is voor back-ups,” zegt Nicolas Uyttenhove van Merak. “Zo’n beleid is echt wel nodig, want 10 procent van de bedrijven geeft aan onvoldoende voorbereid te zijn op incidenten die data kunnen vernietigen.”
 
Verder geeft 25 procent van de ondervraagde ondernemingen toe dat ze al eens dataverlies hebben geleden, waarbij in de helft van de gevallen een deel van de data onherroepelijk verloren ging en een ongelukkige 10 procent al zijn gegevens kwijt was. Daarbovenop geeft 25 procent van de bedrijven aan dat na een dergelijk incident geen aanpassingen werden gemaakt aan de manier waarop ze met hun data omgaan en dataverlies dus een even reëel probleem blijft.
 
De cijfers van Merak bevestigen ook de resultaten van het onderzoek dat Smart Business uitvoerde naar datacenters: iets meer dan de helft van de bedrijven huist zijn gegevens binnen de eigen bedrijfsmuren. Een gelijkaardig percentage herbergt ook zijn back-ups intern.