Met een VNC-verbinding krijg je toegang tot je computer en je gegevens, waar je ook bent. Handig, maar des te belangrijker om de verbinding te beveiligen. Dat dat niet altijd gebeurt, toont de website VNC Roulette aan.

Advertentie

 
VNC staat voor Virtual Network Computing, en kan een eenvoudige oplossing zijn als je bijvoorbeeld thuis nog even je mails op kantoor wilt checken. Met een VNC-verbinding kan je namelijk verbinden met de pc’s die je hiervoor registreert en zo toegang krijgen tot je gegevens. Die verbindingen blijken echter lang niet allemaal op een geschikte manier beveiligd te zijn, aangezien honderden screenshots van nietsvermoedende gebruikers inmiddels online staan.
[related_article id=”166386″]
De site van VNC Roulette is in essentie een online fotoalbum met screenshots van onbeveiligde verbindingen. Zo zie je bijvoorbeeld bureaubladen, bank-accounts, vertrouwelijke dossiers, en meer van mensen die zich duidelijk van geen kwaad bewust zijn. Alles wat ze op de onbeveiligde VNC-verbinding doen is zichtbaar voor iedereen met de nodige know-how.
 
Tot nu toe staan er meer dan 500 screenshots online. De foto’s laten niet alleen zien dat hackers kunnen meekijken, maar ook ingrijpen. Op een van de foto’s wordt een bureaublad afgebeeld met documenten waarin hackers zich tot de gebruiker richten: sommigen waarschuwen “Kijk uit, man” en “Je VNC is openbaar”. Alle foto’s worden bovendien vergezeld met het IP-adres van de gebruiker.
 
vnc-roulette-hacker
VNC Roulette zou een initiatief zijn van een 19-jarige “grey-hat hacker” – iemand die het niet nauw neemt met de wet, maar ook geen kwaadaardige bedoelingen heeft – die bezoekers het gevaar van onbeveiligde VNC-verbindingen wilt laten inzien.


Geen velden gevonden.