snelheid

Op een globale schaal heeft het internet vorig jaar een grote stap vooruit gezet volgens cijfers van onderzoeksbureau Akamai. België en Nederland blijven goed presteren binnen Europa.

Advertentie

 
Internet wereldwijd heeft een goed jaar achter de rug. Onderzoeksorganisatie Akamai stelt vast dat de snelheid jaar-op-jaar met 23 procent de hoogte is ingegaan. Die relatieve sterke stijging is veelbelovend, al blijft het absolute cijfer nog bescheiden: de gemiddelde internetsnelheid ligt nu op 5,6 Mbps.
 
Het rapport van Akamai stelt dat die verhoging in het bijzonder belangrijk is “nu verwachtingen van consumenten stijgen en heel wat prominente evenementen zoals de Olympische Spelen in Rio dit jaar gestreamed zullen worden. De vooruitgang die we zien bij onze sleutelfactoren toont dat, ook al is er nog werk te verzetten, meer delen van de wereld de mogelijkheid hebben om video content te bekijken die dezelfde kwaliteit heeft als die op tv.”
 
België en Nederland blijven het goed doen binnen de groep van de EMEA-landen (Europa, Midden-Oosten en Afrika). Nederland heeft het derde snelste internet van alle staten binnen die groep, met een gemiddelde snelheid van 17 mb/s. België komt op de achtste plaats terecht met 14,2 Mbps, terwijl Zweden met de beker gaat lopen (19,1 Mbps).
 
België is trouwens nog altijd de onbedreigde globale koploper in een speciale categorie: landen die IPv6 gebruiken in plaats van IPv4 om IP-adressen te creëren. Omdat IPv4-adressen in de nabije toekomst op zullen geraken, zal er uiteindelijk een globale shift komen naar IPv6, maar in België staat deze laatste al in voor 37 procent van het internetverkeer, 16 procent meer dan de tweede in de rij (Zwitserland).

Advertentie