Oracle maakte gisteren zijn kwartaalcijfers voor Q3 2016 bekend. Hun clouddiensten zijn populairder dan ooit, maar omzet en winst gingen naar beneden.

Advertentie

 
Het rapport onthult dat Oracle beter deed dan verwacht in het derde kwartaal, maar dat de verkoop te wensen over liet. Non-GAAP omzet per aandeel bedroeg 64 cent, op een totale omzet van 9 miljard dollar. De nettowinst voor het kwartaal kwam op 2,14 miljard dollar, wat een daling van 14 procent betekent tegenover vorig jaar. Dit is het vierde opeenvolgende kwartaal met afnemende omzet, ondanks de snelgroeiende clouddiensten.
 
Op dat vlak werd een groei van 40 procent opgetekend, vooral beïnvloed door de verkoop van Software as a Service (SaaS) en Platform as a Service (PaaS) producten die met 57 procent steeg. In totaal werd de omzet van clouddiensten berekend op 735 miljoen dollar.
Die clouddiensten zijn echter slechts goed voor een klein deel van de totale omzet. De software en hardware die Oracle aanbiedt worden minder gesmaakt. Zo daalde softwareverkoop, zoals database- en ERP-producten, met 4 procent en tuimelde de hardwareverkoop met 13 procent naar beneden.
[related_article id=”166211″]
De resultaten zijn dus over het algemeen niet denderend. Oracle haalt de sterke dollar aan als een van de grootste invloeden op de kwartaalcijfers, maar blijft optimistisch. Voorzitter van de raad van bestuur en CTO Larry Ellison maakte de vergelijking met Salesforce: “We groeien veel sneller dan Salesforce.com en hebben veel meer Saas-producten dan Salesforce.com. […] Oracle heeft de mogelijkheden om voor langere tijd een snelle groei te bestendigen. Dat maakt het voor ons makkelijker om Salesforce.com voorbij te steken en de grootste Saas en PaaS cloudbedrijf in de wereld te worden.”