IDC verwacht dat de verkoop van computers tegen 2018 weer zal stabiliseren. De markt kreeg sinds 2011 rake klappen en bleef met een duizelingwekkend tempo dalen, maar over enkele jaren zouden we dus een behoud van het status quo kunnen verwachten.

Advertentie

 
De verkoop van computers zit al langer in een dipje. In 2015 kende de markt een daling van 10,6 procent; dit jaar zullen er ‘maar’ 5,4 procent minder pc’s worden verkocht. Die afname heeft vooral betrekking op desktopcomputers.
 
Computers moesten de afgelopen jaren opboksen tegen een opkomende tablet-markt, die gelijkwaardige prestaties boden en veel compacter waren, en concurreerden daarna vooral met de hybride convertibles, die nog dichter aanleunen bij de conventionele laptop. Daarnaast worden computers tegenwoordig minder snel vervangen, volgens IDC onder andere door de gratis upgrade naar Windows 10 die oude hardware een nieuw leven geeft.
 
In 2017 zal de markt waarschijnlijk nog met 1,1 procent dalen, maar IDC verwacht een stabilisatie in 2018. “Pc’s blijven een onmisbaar deel van het technologielandschap,” meent Loren Loverde, vicepresident van het Worldwide PC Tracker programma. “Desondanks blijven vervangingen uitgesteld worden, en toekomstige verkoop leunt steeds meer op het vervangen van oudere pc’s. Hybride tablets en phablets zullen grote concurrenten blijven voor traditionele pc’s.”


Geen velden gevonden.