De Belgische afdeling van IBM wilt 233 banen schrappen tegen het einde van 2016. “We voeren een herschikking door van onze talent pool om de mensen met de juiste kwaliteiten op de juiste plaats te positioneren,” liet een woordvoerder weten.

Advertentie

 
De reden is volgens het bedrijf te zoeken bij de “stagnerende markt en zware concurrentie uit de lageloonlanden”. In het totaal werken er nog 1.498 mensen bij IBM Belgium; volgens vakbondsafgevaardige Jan Meeuwens een “historisch laagtepunt”. Dat zal dit jaar dus niet op vooruitgaan.
 
Inmiddels is de procedure Renault opgestart. Die wist IBM Belgium tot nu toe te omzeilen door in het verleden vrijwillig ontslag te stimuleren met vertrekpremies. Zo werden ontslagen overbodig en stapten werknemers uit eigen beweging op. “Daarom heeft deze beslissing om het sociaal overleg nu niet te omzeilen ons een beetje verwonderd. Het gaat dan ook om een groot aantal banen in één keer en de tijd is beperkt, aangezien IBM de banen tegen het einde van dit jaar geschrapt wil hebben,” geeft Meeuwens nog mee.
[related_article id=”165904″]
Onderhandelingen vangen begin april aan. Over welke specifieke banen gevaar lopen wilt IBM nog niks kwijt, maar wel is bekend dat het zowel bedienden als kaderleden betreft.

Advertentie