investering start-up

Omar Mohout is software-ingenieur én een doorwinterde ervaringsdeskundige wat start-ups betreft. We vroegen hem welke Belgische start-ups het in zich hebben om de volgende Sparkcentrals en Storify’s te worden?

Advertentie

 
Mohout: “Dit zijn volgens mij allemaal bedrijven die een technologie ontwikkelen die het kan maken. Gaan ze daarom allemaal lukken? Geen idee, maar een potentieel idee hebben ze alvast wel, denk ik.” En daarom, in willekeurige volgorde:

Datastories

Bedrijf van Evolved Analytics uit Turnhout. Data-wetenschapper is dé job van de toekomst, en Datastories wil die job al disrupteren nog voor hij goed en wel bestaat. Je levert een dataset bij hen af en even later krijg je van hen een kant-en-klare strategie terug.
www.datastories.com

Twikit

Een bedrijf waar je allerlei voorwerpen op massaschaal kunt bestellen uit de 3D-printer, maar dan wel volledig stuk per stuk op maat.
www.twikit.com

FoodPairing

De beste combinatie van engineering, wetenschap en bourgondische eetcultuur. Ze beheren een database van molecules rond smaak en geur. Ze bieden bar tenders, topchefs en foodies oneindige combinatiemogelijkheden aan om nieuwe menu’s en smaken samen te stellen.
www.foodpairing.com

Sentiance

Antwerps bedrijf dat een concurrent maakt voor Cortana en Siri, de virtuele assistenten van Microsoft en Apple. Samsung is onlangs mee in het bedrijfskapitaal gestapt, dus ze zitten ongetwijfeld op een straf product.
www.sentiance.com

REstore

Grote afnemers van elektriciteit kunnen er voor kiezen om hun stroombehoefte op bepaalde momenten in te perken en daarvoor betaald te krijgen. REstore verkoopt die stroom dan door aan bedrijven die ze dan wel kunnen gebruiken. Zo worden pieken in verbruik afgevlakt.
www.restore.eu

SoundTalks

Installeren microfoons bij varkenshouders. Aan de hand van het geluid kan software bepalen of een varken aan het ziek worden is. Preventieve antibiotica is niet meer nodig: het zieke varken wordt uit de stal gehaald en behandeld.
www.soundtalks.be

IcoMetrix

Ontwikkelen software die MRI-scans kan analyseren. Menselijke interpretatiefouten zijn daardoor bijna uitgesloten. Het bedrijf heeft net twee  miljoen euro opgehaald en begint dus een opschalingsfase.
www.icometrix.com

Sign2Pay

Maakt software waarmee je mobiele betalingen kunt goedkeuren door je handtekening op het schermpje te zetten.
www.sign2pay.com

OnToForce

Software die big data-technieken inzet om moleculen te vinden voor nieuwe geneesmiddelen.
www.ontoforce.com

DataCamp

Onderwijsplatform om online cursussen te volgen voor datawetenschappers. Topprofs van MIT en Harvard geven er les op.
www.datacamp.com