Nieuws

Hitte niet zo belangrijk in datacenters als gedacht

De impact van hoge temperaturen op de werking van harde schijven is minder belangrijk dan momenteel aangenomen, zo stelt een recente studie. Het wijst een andere omgevingsfactor aan als grootste bedreiging.

 
Het is niet hitte maar vochtigheid dat het grootste gevaar vormt voor het falen van harde schijven, zo hebben onderzoekers vastgesteld. Het is een van de conclusies van een rapport waarin ze gegevens vergelijken van free-cooling datacenters met instellingen die een intern koelsysteem hanteren.

De voor- en nadelen van frisse lucht

Het doorsnee datacenter maakt gebruik van een intern koelsysteem om de gewenste temperatuur aan te houden, een opstelling die heel wat energie opslorpt. Free-cooling datacenters halen daarentegen hun koele lucht uit de omgeving. De studie is opgezet rond de vraag wat nu de uiteindelijke impact is van het gebruik van plaatselijke lucht op de werking van een datacenter, en of de besparingen op energiekosten opwegen tegenover mogelijke problemen met hardware. De onderzoekers gebruikten voor hun studie gegevens van 9 Microsoft datacenters, standaard en free-cooling, die variërend liepen over een periode van 4 tot 15 jaar.

Vochtigheid

De belangrijkste bevinding nadat ze hun data grondig analyseerden, was het feit dat vochtigheid de grootste rol speelt in de betrouwbaarheid van een datacenter, veel meer dan temperatuur. “Het ontwerp van free-cooled datacenters en hun servers moet de relatieve vochtigheid waaraan hun componenten worden blootgesteld als een prioritair issue beschouwen,” stellen ze in de conclusie van hun paper. Een opstelling waarbij de harde schijven aan de achterkant van servers worden geplaatst, zou het faalpercentage bij een hoge vochtigheid al significant verminderen.
 
Hoge temperaturen zijn niet ongevaarlijk, zo stellen de onderzoekers, maar zijn veel minder significant dan andere factoren. Free-cooling systemen hebben hogere faalpercentages, maar de besparingen die gerealiseerd worden door het gebruik van buitenlucht doen dat nadeel meer dan teniet.
 
Op donderdag 17 maart organiseren Smart Business en ZDNet een gratis seminar over datacenteroptimalisatie. Voor meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven, kan u terecht op www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business