Vooralsnog waren Windows en SQL Server onlosmakelijk met elkaar verbonden. Binnenkort zal je echter eveneens op Linux gebruik kunnen maken van de databasesoftware.

Advertentie

 
Wie in het verleden gebruik wilde maakte van SQL Server had geen andere keuze dan eveneens een versie van Windows aan te schaffen. Microsoft schermde zijn software namelijk zorgvuldig af en dwong menig bedrijf ertoe zijn volledige ecosysteem te gebruiken.
 

Ontkoppelen

De tijden zijn echter veranderd en Windows is niet langer even populair als het vroeger was. Volgens Gartner waren er in 2011 namelijk nog 6,5 miljoen systemen die op Windows Server draaiden. In 2014 was dit nog slechts 6,2 miljoen. Linux is daarentegen aan een opmars bezig en het aantal servers die op het OS draaien, stegen van 2,4 miljoen in 2011 naar 3,6 miljoen in 2014.
 
Microsoft is daarom al enige tijd bezig met zijn software te ontkoppelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zowel Windows- als Linux-servers te huren via de Microsoft Azure-dienst. Bovendien kondigde het softwarebedrijf deze week aan dat het die lijn nog verder zal doortrekken en SQL Server voor Linux beschikbaar zal maken. Hierdoor hoeven bedrijven niet langer Windows Server-licenties aan te schaffen om hun databases op de populaire software te laten draaien.
 

Concurrentiestrijd

Door deze beslissing gaat Microsoft onder andere Oracle, welke beschikbaar is voor verschillende besturingssystemen, nog harder beconcurreren. Momenteel draait maar liefst 43 procent van alle databases op Oracle. SQL Server van Microsoft staat op de tweede plaats met een percentage van 21,4 procent.
 
Wie staat te springen om SQL Server op zijn Linux-systeem te laten draaien, zal nog even geduld moeten hebben. Er wordt namelijk verwacht dat de software pas in 2017 commercieel beschikbaar zal zijn, al zullen enkele klanten dit jaar al van SQL Server voor Linux kunnen genieten.

Advertentie