Zo beveiligt LCL zijn datacenters en uw data

Er komt veel bij kijken om een website online te houden. Alles begint bij een datacenter dat de nodige voorzorgen neemt om een kleine ramp te kunnen weerstaan.

 
Een datacenter kan het best vergeleken worden met een grootwarenhuis, volgestouwd met servers. Ettelijke ‘racks’ dragen nog veel meer servers, die allemaal in dienst staan van een bedrijf dat die serverruimte verhuurt aan zijn klanten. Die klanten doen hun uiterste best om ons allen te vergasten op content die we dagelijks bezoeken.
 
Maar alles begint dus bij het datacenter. Wij gingen op bezoek bij LCL in Aalst en kregen te zien hoe zij maandelijks hun systemen controleren op stroomonderbrekingen. Een datacenter moet zijn klanten immers kunnen blijven bedienen, ook in geval van nood. Zoniet gaan er tientallen websites offline, wat een financiële aderlating kan betekenen.

‘Racks’ die gekoeld worden in een ‘cold corridor’. Zo koud is die echter niet; tegenwoordig worden servers gekoeld naar een frisse 24°C.

Eigen verantwoordelijkheid

LCL verzorgt voor zijn klanten de infrastructuur; alles tot aan het rack valt onder hun zorg. Vanaf dan is het de verantwoordelijkheid van de huurder om te zorgen voor serverapparatuur en de goede werking ervan. LCL staat in voor de goede werking van verbindingen, zowel voor data als voor stroom. Omdat de klanten van het datacenter verzekerd moeten zijn van die goede werking, test het bedrijf eenmaal per maand zijn redundantiesystemen uit.
 
Die testen zijn zowel om alle systemen in optimale toestand te houden, als om te helpen bij het overtuigen van twijfelende kandidaat-huurders. Zij kunnen dergelijke informatie namelijk vrij opvragen.

AC/DC

Stevige dieselgeneratoren staan klaar in geval van nood.
De test begint bij het controleren van de amperages. Hier worden foto’s van genomen die worden geüpload ter informatie en controle voor klanten. Daarnaast zijn ze ook belangrijk om eventuele problemen op te sporen wanneer ze vergeleken worden met de amperages van andere dagen.
 
Wanneer de stroomschakelaar dan effectief wordt overgehaald, schiet een geavanceerd systeem in werking. Aangezien de dieselmotoren een tien à veertig seconden nodig hebben om goed en wel op te starten, is er een leger batterijen voorzien om de eerste momenten in te springen. Deze batterijen worden ook gebruikt om alle binnenkomende wisselstroom om te zetten naar gelijkstroom, zodat de aanwezige servers bediend worden zoals het hoort.

Dubbelop

Mocht er toch een probleem zijn met de dieselgeneratoren, dan kunnen de batterijen het complex draaiende houden voor ongeveer 45 minuten. De generatoren zouden het dan weer een week moeten volhouden. LCL heeft daarnaast contracten afgesloten met enkele leveranciers om de tanken bij te vullen. Doorgaans zou dit dan binnen enkele uren moeten kunnen gebeuren.
 
Belangrijk om weten: elk systeem dat met stroom te maken heeft, is dubbel aanwezig. Op deze manier is redundantie verzekerd. Mocht er iets mis zijn met de stroomvoorziening én mocht een generator niet goed werken, dan is er nog altijd de installatie aan de andere kant van het complex die kan overnemen.

Beveiliging

Een ‘mantrap’ waar mensen één per één door moeten.
Qua beveiliging is LCL goed voorzien, zowel voor brandbeveiliging als voor ongewenste individuen. Dankzij een laserdetector kan een mogelijke brand al in een erg vroeg stadium worden opgespoord. Kan een menselijke interventie niet baten, dan staan er ettelijke bussen klaar die een gas verspreiden dat zuurstof uit de lucht haalt tot 12,7 procent; genoeg om de brand te doven, terwijl een mens veilig en wel kan evacueren. Ongewenste bezoekers worden dan weer buitgehouden door ettelijke camera’s, gecodeerde sloten en een zogenaamde ‘mantrap’.
 
Op 17 maart organiseren ZDNet en Smart Business een gratis seminar rond datacenteroptimalisatie. Voor meer informatie en mogelijkheid om in te schrijven, kan u terecht op www.businessmeetsit.be

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business