Volgens gegevens in een jaarlijks rapport van Cisco, zal het mobiel dataverkeer tegen 2020 verachtvoudigen en maken we dan meer gebruik van 4G dan van 3G.


Het rapport is gebaseerd op analyses van onafhankelijke wetenschappers en maakt een voorspelling van de evolutie in dataverkeer gedurende de komende vijf jaar. In 2020 zal ongeveer 70% van het mobiel dataverkeer verlopen via 4G. Ook de snelheid van het surfen zal duchtig veranderen. In het rapport wordt voorspeld dat netwerksnelheid drie keer hoger zal liggen dan nu het geval is. Concreet wordt de 2,8 Mbps die we nu genieten over vijf jaar versneld naar 6,5 Mbps.
Dit wordt deels veroorzaakt door een stijgend aantal internetgebruikers, maar ook door het toenemende belang van videocommunicatie. Daarom zullen we ook meer gebruik maken van 4G dan 3G; het 4G-netwerk is namelijk meer geschikt voor video’s met een hoge resolutie, zoals HD- of 4K-kwaliteit en dat wordt meer en meer de norm.
 
Wereldwijd zal het mobiele dataverkeer vertienvoudigen: in 2020 zal 30,6 exabyte per maand de wereld worden ingestuurd. Algemeen directeur van Cisco Belgium Pol Vanbiervliet meent dat de snelle toename van het dataverkeer vraagt om een 5G-netwerk of mobile coverage extenders.
Daarnaast wordt het belang van het IoT steeds duidelijker, omdat ook de machine-to-machine connecties (M2M) gedurende de komende vijf jaar zullen verdrievoudigen en 10,5 miljard zullen tellen. Op dat moment zijn M2M-connecties goed zijn voor 6,7 procent van het mobiele dataverkeer.
 
Ook het aantal ‘smart’ toestellen zal pijlsnel aandikken: in 2020 is dat 72% van mobiele toestellen en verbindingen, terwijl dat nu nog maar de helft is. Mobiele toestellen worden ten slotte steeds belangrijker. Zo zullen in 2020 meer mensen over een mobiele telefoon beschikken dan over elektriciteit of stromend water.