EMC-partner VCE introduceert met de VX Rail een eenvoudig toestel dat hyperconvergence naar middelgrote bedrijven brengt met een druk op de knop en amper een kwartiertje configuratiewerk.

 
IT-infrastructuur evolueert steeds meer naar een homogene structuur waarin opslag, computerkracht en netwerkprestaties samenspelen. Traditioneel schuilt rauwe computerkracht in servers afgezonderd van de opslag. Het geheel combineren zorgt voor veel meer flexibiliteit en schaalbaarheid.

VX Rail

Met VX Rail pakt VCE uit met een toestel ter grootte van een enkele server die alle voordelen van hyperconvergence huisvest. In het éne doosje zit dus opslag, computerkracht en netwerkfunctionaliteit geïntegreerd. Het geheel is volledig geïntegreerd met VMware en komt uit de doos klaar voor gebruik met vCenter, vSphere en vSan.
 
Het bedrijf wil tegemoet komen aan de noden van middelgrote en grote bedrijven, die enerzijds net nood hebben aan nieuwe IT-infrastructuur of anderzijds hun satellietkantoren willen uitrusten met wat in essentie een micro-datacentertje is. “De VX Rail koop je kant en klaar. Je hoeft het ding maar in het stopcontact en het netwerk te steken, waarna een IT Manager vanop afstand op een kwartiertje tijd het nodige configuratiewerk heeft gedaan.”

VMware-integratie

Omdat het VX Rail-toestel naadloos integreert met VMware is het perfect mogelijk om virtuele omgevingen van oude te vervangen infrastructuur over te zetten. Bovendien kan de VX Rail werken in tandem met klassiekere legacy-oplossingen, zolang het om x86-compatibele-applicaties gaat.
 
De VX Rail zal in tal van smaken beschikbaar zijn, waarvan VX Rail 120, 160 en 180 de gestandaardiseerde versies worden. De 120 krijgt een Intel Xeonprocessor met 12 cores, de 160 één met 16, en de 180 één met 18 cores. Uiteindelijk zal je kunnen kiezen tussen toestellen met zes tot 40 cores al naargelang je noden. De toestellen werken zowel met klassieke opslag als met flash. “Flash wordt steeds belangrijker”, illustreert Nigel Moulton, CTO van VCE. “Extreme I/O is een gigantische groeimarkt voor EMC.

Schaalbaar

Kies je als bedrijf voor één VX Rail, dan ben je niet voor altijd gebonden aan die specifieke configuratie. Zo kan je aanvankelijk voldoende hebben aan 200 virtuele machines op één VX Rail, maar na enkele jaren 1.000 virtuele machine’s willen waarvan ze sommigen al krachtiger moeten zijn dan andere. Een uitbreiding met meerdere toestellen maakt dat mogelijk.
 
Je kan tot 16 toestellen, ieders met hun eigen combinatie van computerkracht en opslag, in één cluster plaatsen, wat je voldoende pk’s voor enkele duizenende vm’s oplevert. Of dat praktisch is, dat is een andere zaak: ieder toestel heeft 4 nodes zodat een maximale combinatie van VX Rail-toestellen een ethernetswitch voor maar liefst 64 nodes vereist. Het is praktischer om in dat geval toch aan een rack te denken, maar het VX Rail-toestel laat in ieder geval ruimte voor een significante groei van IT-noden door de combinatie van meerdere toestellen.
 
VCE is niet de eerste of de enige die een hyperconverged-oplossing aanbied in één eenvoudig te installeren toestel, maar het bedrijf staat momenteel wel alleen in de combinatie met de strakke integratie met de VMware-software. Nutanix biedt bijvoorbeeld een toestel met een gelijkaardige visie aan, al ben je in dat geval gebonden aan de hypervisor van de fabrikant. “Wij onderscheiden ons van de concurrentie dankzij de strakke VMware-integratie”, aldus Moulton.

Voordelen

Zij zien in de VX Rail vooral een interessante oplossing voor wie wil genieten van de voordelen van hyperconvergence maar niet meteen de stap wil zetten naar een installatie op grote schaal. De uitbreidbaarheid en de dichte integratie met marktleider vMware zijn grote pluspunten die enerzijds start-ups zullen aanspreken, maar anderzijds ook interessant zijn voor wie de overstap van minder efficiënte hardware wil maken. Werk je al met vMware, dan is een migratie van de bestaande gevirtualiseerde infrastructuur zelfs mogelijk met vMotion zonder enige downtime.

Flexibiliteit troef

Hyperconvergence, schaalbaarheid en flexibiliteit lijken de kernwoorden voor de evolutie van IT-infrastructuur. Zo zagen we onlangs nog hoe HPE nog een stapje verder ging door. Waar je met de toestellen van VCE gaandeweg een flexibele oplossing kan opbouwen, kijkt HPE met Synergy naar een systeem waarbij de computerkracht en de opslagcapaciteit in één toestel flexibel aangepast kan worden. Beide oplossingen richten zich niet rechtstreeks op dezelfde noden, maar ze tonen het belang van een aanbod in dynamische toestellen aan.