Onbeperkt

Ondanks eerdere bezwaren keurt de Europese Commissie de overnameplannen van Telenet goed. Base mag zo gekocht worden door de telecomprovider.


 
Telenet liet eind april weten dat het Base zou vernemen van het Nederlandse moederbedrijf KPN. De overname zou Telenet de controle geven over de infrastructuur van Base. Telenet heeft momenteel als enige kabelinfrastructuur voor snel internet in handen en biedt ook al mobiele abonnementen aan, maar heeft geen eigen netwerkinfrastructuur. Dankzij de overname beheert het bedrijf binnenkort de hardware voor al zijn diensten. Langs de andere kant staat de zet Telenet toe om te investeren in het Base-netwerk en zo Proximus naar de loef te steken.
 
De Europese Commissie moest de overname goedkeuren maar dat liep niet van een leien dakje. In eerste instantie maakte de commissie zich zorgen over de sterke marktpositie die Telenet zou verkrijgen. Europa vreesde voor negatieve gevolgen voor de klant.

Medialaan helpt

Zopas keurde de commissie echter de overname van VikingCo door Medialaan goed. Dat weet De Tijd. Bij die overname en herstructureren neemt Medialaan ook de klanten van Jim Mobile over, die tot daarvoor bij Base zaten. Doordat die abonnementen nu niet naar Telenet maar naar een concurrent gaan, denkt de EU dat Base nu wel naar Telenet kan gaan zonder negatieve impact voor de klant.
 
Vandaag was met andere woorden een belangrijke dag voor het Belgische medialandschap, met grondige verschuivingen in de relaties tussen alle grote spelers. Zelfs Mobistar speelde vandaag mee, zei het niet met een overname maar met een naamsverandering (naar Orange).