Nieuws

Maar helft bedrijven versleutelt data consequent

Het gevaar van een cyberaanval is een van de meest onderschatte risico's bij Belgische bedrijven, zo wijst een nieuwe studie uit.

 
Het risico van cybercriminaliteit wordt door bedrijven nog altijd sterk onderschat, zo concludeert verzekeringsfirma ADD na een enquête bij 200 Belgische ondernemingen, een studie die het samen met CFO Magazine uitvoerde. Maar nauwelijks de helft versleutelt zijn data consequent.
 
Cybergevaar kwam zo op de tweede plaats terecht in de ranking die ADD opstelde over de meest onderschatte risico’s. Verzekeren tegen dergelijk voorval is nog niet ingeburgerd: maar 17 procent geeft aan een polis te bezitten die de schade van cybercriminaliteit dekt, een stijging van maar 2 procent tegenover 2014.
 
“Het grootste gevaar van e-crime ligt echter niet in het lage percentage verzekeringen. Wel in het ontbreken van een structurele aanpak van het risico,” aldus Paul Marck, technisch directeur bij ADD. Amper 15% van de respondenten geeft aan alle kosten van een mogelijke cyberaanval in kaart gebracht te hebben. Slechts 1 op 3 heeft een actieplan in geval van een crisissituatie, 40% toetst de IT-beveiliging af met een externe expert en nauwelijks de helft van de bedrijven versleutelt kritieke data consequent. Dat maakt van cybercriminaliteit een reëel actiepunt voor de Belgische bedrijven in 2016.”
 
Het risico dat als nummer één uit de bus kwam bij de enquête was imagoschade, op nummer drie stond milieuvervuiling.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business