SAP

De vraag naar clouddiensten is zo groot dat SAP verwacht dat de omzet hiervan in 2018 groter zal zijn dan deze van klassieke softwarelicenties.


 
Vorig jaar slaagde SAP erin om maar liefst 6,35 miljard euro winst te maken. Een groot deel van deze winst heeft het Europese bedrijf te danken aan de populariteit van de cloud. In 2015 steeg het aantal nieuwe boekingen van clouddiensten namelijk met 103 procent, wat voor een opbrengst van 883 miljoen euro zorgde. Verder zorgden cloudabonnementen en –support voor een omzet van 2,30 miljard euro.
 
SAP boekte de beste resultaten in de Americas-regio, waar de opbrengsten van cloud- en softwarediensten met 27 procent steeg. Bovendien groeide de opbrengst van cloudabonnementen en –support in deze regio met maar liefst 89 procent. Ook in Azië deed SAP het niet slecht. De omzet van cloud- en softwarediensten steeg namelijk met 18 procent, terwijl de opbrengst van cloudabonnementen en –support met 55 procent groeide. Binnen de EMEA-regio groeide de omzetcijfers van SAP daarentegen met 11 en 53 procent respectievelijk.
 
Door de populariteit van de cloud verwacht SAP dat de opbrengsten van cloudabonnementen en –support in 2017 in de buurt zullen komen van de omzet van softwarelicenties. Indien deze trend zich verderzet, zal de opbrengst van clouddiensten zelfs hoger zijn dan deze van softwarelicenties in 2018.

Dorien heeft een achtergrond als programmeur en is bijzonder geïnteresseerd in robotica en biomedische technologie. Al draait ze haar hand ook niet om voor bredere thema’s als security en internet of things.