Android
Beeld: www.thedroidguy.com

Google ziet ongewild een deel van zijn interne keuken blootgelegd tijdens een rechtszaak tegen Oracle. Zo raakte bekend hoeveel winst het maakt met Android, en kwamen er feiten naar boven over deals met Apple.

Advertentie

 
Google heeft een integrale omzet van 31 miljard dollar gemaakt met het Android besturingssysteem, waarvan 22 miljard winst. Die cijfers komen niet van Google, maar van Oracle. De advocaat van het bedrijf gebruikte de statistieken in een rechtszaak die Oracle heeft aangespannen tegen Google voor het onwettig gebruik van Java, een programmeertaal die eigendom is van Oracle.
 
De onthulling was zeer tegen de zin van Google, dat stelt dat die informatie over Android confidentieel was en niet publiekelijk had mogen vrijgegeven worden. Het bedrijf heeft dan ook gevraagd om dat deel van de rechtszaak te schrappen. Google heeft in zijn jaarlijkse rapporten nooit aparte cijfers gegeven voor het besturingssysteem, zo argumenteren zijn advocaten. “Die niet-publieke financiële data zijn hoogst gevoelig, en openbare onthulling zou een significante negatieve impact op Googles business kunnen hebben.”

1 miljard aan Apple betaald

Hoe Oracle precies aan de geclassificeerde gegevens is gekomen, is onduidelijk. Desalniettemin komt het verzet van Googles advocaten te laat om ze uit de media te houden. De omzetcijfers van Android waren trouwens niet de enige financiële details die zonder toestemming van Google op straat belandden.
 
Zo raakte ook bekend dat Google in 2014 blijkbaar 1 miljard aan Apple heeft betaald om zijn zoekmachine te voorzien op iOS toestellen. Verder zouden beide bedrijven onder elkaar ook een deal hebben afgesloten over de omzet van de advertenties die Google via Apples besturingssysteem verdeelde. Een getuige verhoord op het proces stelde dat “op een bepaald moment de verdeling van de omzet 34 procent was”. Welk van beide bedrijven juist die 34 procent kreeg is niet opgehelderd, alhoewel de logische conclusie Apple lijkt.
 
Beeld: www.thedroidguy.com